U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pagina's van Anne Frank

Fonds stapt naar rechter na publicatie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 AUG. Het Anne Frank Fonds in Bazel gaat alle media die de onlangs opgedoken onbekende pagina's uit het Dagboek van Anne Frank hebben gepubliceerd, voor de rechter slepen wegens inbreuk op het auteursrecht.

Dit heeft het bestuur van het Fonds laten weten. Zich beroepend op het principe van vrije nieuwsgaring publiceerde dagblad Het Parool woensdag het grootste deel van de fragmenten uit het dagboek. Donderdag nam een aantal regionale en landelijke dagbladen, waaronder ook NRC Handelsblad, de tot dusverre onbekende passages uit het dagboek over. Het Fonds bezit de auteursrechten op alles wat Anne Frank heeft geschreven.

Volgens medewerker D. Barnouw van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) zal het Fonds vermoedelijk schadevergoedingen gaan eisen. Of het Fonds ook media zal aanklagen die slechts enkele zinnen hebben overgenomen, is niet zeker. ,,Er bestaat ook nog zoiets als citeerrecht'', aldus Barnouw. ,,Misschien kun je zelfs beweren dat wie de bladzijden heeft afgedrukt, eigenlijk citeert uit het dagboek.''

Het RIOD maakt, in overleg met de Anne Frank Stichting in Amsterdam en het Anne Frank Fonds in Bazel, aanspraak op de eigendomsrechten van de dagboekbladen, waarvan vorige week bekend werd dat ze sinds 1980 in het bezit zijn van Cor Suijk, een voormalige medewerker van de Anne Frank Stichting en thans medewerker van het Anne Frank Center in New York. Hij kreeg de bladen van Otto Frank en wil deze alleen afstaan aan het RIOD, dat het manuscript in 1980 van Otto Frank kreeg, op voorwaarde dat het instituut de bladzijden regelmatig tentoonstelt en zich een sponsor aandient om het werk voor het Anne Frank center in New York financieel te steunen.

De Evangelische Omroep zendt vermoedelijk komende maandag, twee weken eerder dan voorzien, een documentaire op televisie uit over de ontbrekende pagina's.

De EO stelt met nadruk dat in de documentaire de echtheid van de bladzijden zal worden aangetoond.

NRC Webpagina's
28 AUGUSTUS 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)