U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Betaald uit televisierechten

IOC komt met 'strijdmacht' tegen doping

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 21 AUG. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat een bureau oprichten dat zich wereldwijd met de bestrijding van doping in de sport bezighoudt. De werknemers van deze 'strijdmacht' zullen vooral controles uitvoeren op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen buiten de competitie om.

IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch legt het idee begin februari, bij een zogenaamd wereldcongres tegen doping in Lausanne, aan de 35 internationale olympische sportfederaties voor. De Spanjaard heeft ,,een olympische beweging tegen doping'' met uniforme richtlijnen voor ogen.

Sinds 1994 bestaat er al wel een medische code met voorschriften over doping, compleet met testmethoden, een lijst verboden middelen en sancties. Tot dusver hebben de meeste internationale bonden echter hun eigen manier van controleren en straffen. De onderlinge verschillen daarbij zijn groot.

Of de dopingstrijdkrachten - de zwembond FINA lanceerde hetzelfde plan begin dit jaar bij de WK in Perth - ook hun werk kunnen doen in landen als China blijft de vraag. ,,We hopen van wel'', zei Samaranch. Hij vertelde dat de op te richten organisatie wordt gefinancierd met geld dat het IOC ontvangt voor tv-rechten. Die rijke bron moet ook helpen bij het opzetten van meer, hooggekwalificeerde dopinglaboratoria. Samaranch vertelde na de bijzondere vergadering dat het IOC een mobiel laboratorium wil inrichten. Dat zal worden ingezet in landen die niet beschikken over goedgekeurde faciliteiten. Samaranch onderstreepte dat hij niets voelt voor een versoepeling van het dopingreglement, laat staan van het vrijlaten van nu verboden middelen.

De Italiaanse wielrenner Rodolfo Massi moet voorlopig in Frankrijk blijven. Hij is een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar doping in het peloton. De renner werd op 29 juli gearresteerd tijdens de Tour de France. In zijn hotelkamer trof de politie verboden middelen aan. Massi zou doping hebben gebruikt en verhandeld.

Advocaat J. van Mierlo heeft gisteren hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de Franse justitie om TVM-arts Michailov nog langer in hechtenis te houden. De Rus zit sinds 23 juli vast op verdenking van de handel in verboden middelen. Justitie wil hem tot 7 september vasthouden. Die dag keert rechter-commissaris Madrolle terug van vakantie. Zij is belast met het dopingonderzoek rond de Nederlandse wielerploeg. Ploegleider Priem en verzorger Moors, beiden sinds vorige week op vrije voeten, moeten voorlopig ook in Frankrijk blijven. Zes renners van TVM zijn gisteren in Reims verhoord.

NRC Webpagina's
21 AUGUSTUS 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)