U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dutchbatters hielpen bij afvoer van moslims
DEN HAAG, 15 AUG. Voor het eerst hebben vroegere Dutchbatters in het openbaar erkend dat zij tijdens de val van de enclave Srebrenica op 11 juli 1995 hebben geholpen bij het bijeenbrengen van moslims voor transport. Tevens verweerden de Dutchbatters zich tegen de beschuldiging als zouden zij zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Volgens de commando P. van Klinken, die dit gisteren voor de VPRO-radio en de tv-rubriek Netwerk zei, hielpen zij daarmee voorkomen dat Bosnisch-Servische soldaten van generaal Mladic de moslim-vluchtelingen ,,met grof geweld'' in bussen zouden hebben gedreven.

Oud-Fokkermensen weer weg bij Boeing
NEW YORK, 15 AUG. Voor de enkele tientallen ex-Fokkerwerknemers bij de Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing is de toekomst onzeker. Twee jaar na hun komst hebben ze opeens te maken met bezuinigingen en een grote reorganisatie bij hun nieuwe werkgever. Tienduizenden vaste werknemers en contractanten zullen in de komende jaren ontslag krijgen. De arbeidsplaatsen van de Nederlanders, die allemaal op contract werken, zijn in gevaar.

Heerenveen stelt positie Van Praag ter discussie
ROTTERDAM, 15 AUG. Heerenveen-voorzitter R. van der Velde vindt dat zijn Ajax-collega M. van Praag zich moet verantwoorden voor zijn rol in de besprekingen over de vorming van een Europese Superliga voor voetbalclubs. ,,Van Praag wordt als bestuurslid van de sectie betaald voetbal geacht de belangen van alle Nederlandse clubs te dienen'', meent hij. ,,Als blijkt dat hij buiten de Eredivisie NV om bezig is Ajax naar een Superliga te loodsen, moet hij zijn zetel ter beschikking stellen. De plannen van Ajax en wellicht ook PSV kunnen immers grote schade toebrengen aan het Nederlandse voetbal.''

Groep activisten na veroordeling Birma uitgezet
RANGOON, 15 AUG. Achttien buitenlanders die gisteren door een speciale Birmese rechtbank waren veroordeeld tot vijf jaar werkkamp wegens het verspreiden van pamfletten, moeten onmiddellijk het land verlaten. De achttien waren zondag gearresteerd nadat ze de bevolking hadden opgeroepen 'de gebeurtenissen van 1988' niet te vergeten, toen het leger het vuur opende op demonstranten die democratisering eisten. De activisten zijn vanmorgen aangekomen in de Thaise hoofddstad, Bangkok.

Modderlawine op auto's bij Brenner
BOLZANO, 15 AUG. Ten minste vijf mensen, vermoedelijk Duitse toeristen, zijn vanmorgen om het leven gekomen toen een lawine van modder en stenen auto's trof op de snelweg bij Fortezza, aan de Italiaanse kant van de Brennerpas op de grens met Oostenrijk. De snelweg is afgesloten.

Guus Vleugel (66) overleden
AMSTERDAM, 15 AUG. De tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Vleugel, die in de jaren zestig beroemd werd door zijn controversiële teksten voor het cabaret Lurelei, was mede-auteur van toneelstukken als Sterke drank in Oud-Zuid en Srebrenica!

Zuid-Korea laat gevangenen vrij
SEOUL, 15 AUG. In Zuid-Korea zijn vanmorgen 2.174 gevangenen vervroegd vrijgelaten ter gelegenheid van de herdenking van de stichting, vijftig jaar geleden, van de Koreaanse republiek. Dat heeft het persagentschap Yonhap gemeld.

Ambassade VS in Tirana ontruimd
WASHINGTON, 15 AUG. De Amerikaanse ambassade in de Albanese hoofdstad Tirana is gisteren ontruimd na geruchten van een mogelijke terroristische aanslag. Het land zou een van de nieuwe doelen kunnen zijn na bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Licht herstel op effectenbeurzen
ROTTERDAM, 15 AUG. De effectenbeurzen hebben zich gisteren enigszins hersteld na forse dalingen eerder deze week als gevolg van een koersval van de Japanse yen en financiële onrust in Rusland. De beurs in Amsterdam sloot iets hoger, die in New York iets lager dan donderdag.

Jachthoorn John Frost gestolen
OOSTERBEEK, 15 AUG. De jachthoorn die de Engelse generaal John Frost gebruikte tijdens de Slag om Arnhem in 1944, is gisterochtend gestolen uit het Airborne Museum in Oosterbeek.

Zelfmoord met pistool politieagent
AMSTERDAM, 15 AUG. Een man heeft gistermiddag zelfmoord gepleegd met het dienstpistool van een Amsterdamse hoofdagente, vlak nadat hij het wapen van haar had ontfutseld.

Huiseigenaren eisen onderzoek betonrot
UTRECHT, 15 AUG. De gemeente Nieuwegein moet een uitgebreid onderzoek instellen naar de mogelijke aantasting van vloeren door betonrot in honderden woningen. Dat hebben tientallen huiseigenaren gisteren voor de rechtbank in Utrecht geëist.

NRC Webpagina's
15 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)