U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Aan Gay Games surseance verleend
AMSTERDAM, 14 AUG. Het verwachte tekort van de Stichting Gay Games is opnieuw opgelopen, nu tot zes miljoen gulden. Het bestuur van de stichting heeft gisteren surseance van betaling aangevraagd. Vanmorgen zijn M. Wolters en L. van Eeghen van advocatenkantoor Hocker Rueb & Doeleman in Amsterdam aangesteld als bewindvoerders. Afgelopen vrijdag, een dag voor de sluiting van de homospelen, stopte de gemeente Amsterdam alle betalingen aan crediteuren van de Gay Games. Van het eerder beschikbaar gestelde overbruggingskrediet van vijf miljoen gulden was toen 3,5 miljoen gebruikt.

Water bedreigt ook Noord-China
WUHAN, 14 AUG. Na de zwaarste overstromingen in centraal-China sinds 1954 worden nu ook grote delen van het noorden en noordoosten van het land bedreigd. Hevige neerslag en hoog water in de Songhua-rivier bedreigen miljoenen bewoners rondom de stad Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang. Volgens plaatselijke media heeft de burgemeester van Harbin, Xiao Guangdong, de negen miljoen inwoners van de stad opgeroepen zich voor te bereiden op omvangrijke overstromingen. Reddingswerkers zijn intussen begonnen met de evacuatie van twintigduizend mensen die waren gestrand nadat spoorrails en bruggen in het noordoosten waren weggespoeld bij overstromingen.

Van Dis schreef zinnen over
AMSTERDAM, 14 AUG. In zijn bijdrage aan de essaybundel Historisch Tableau heeft de schrijver Adriaan van Dis talrijke passages van twee andere schrijvers overgeschreven. Van Dis heeft in een artikel over de Afrikaanse slavenhandel zinnen en stukken van alinea's ontleend aan The Culture of Complaint van Robert Hughes en vooral aan The Slave Trade van Hugh Thomas. Hij vermeldt deze boeken wel als 'literatuur' bij zijn artikel, maar gebruikt bij zijn citaten geen aanhalingstekens of andere verwijzingen. Gevraagd naar zijn reactie zei Van Dis vanmorgen dat hij zijn essay ,,naar eer en geweten'' heeft opgeschreven. ,,Ik ben een leek op het gebied van slavernij, en heb twee ingewikkelde boeken gelezen die ik zo goed mogelijk heb proberen na te vertellen. Het spijt me als dat soms te letterlijk gebeurd is. Kennelijk moet ik mij in de toekomst geheel onthouden van non-fictie. Anders moet ik wetenschappelijk te werk gaan met tientallen voetnoten; en zo wil ik niet schrijven.''

Rebellen snijden stroomtoevoer naar Kinshasa af
KINSHASA, 14 AUG. Opstandige militairen hebben de grootste energiecentrale van Congo veroverd en de stroomtoevoer naar de hoofdstad Kinshasa afgesneden. President Kabila is vertrokken naar Lubumbashi, de hoofdstad van zijn geboorteprovincie Katanga. De commandant van de rebellen zegt dat ,,Kinshasa voor het einde van de maand zal vallen''.

Celstraffen voor couppoging
PARAMARIBO, 14 AUG. De krijgsraad in Paramaribo heeft veertien verdachten wegens een couppoging veroordeeld tot straffen van 1 tot 3,5 jaar. Voor alle straffen geldt aftrek van het voorarrest van tien maanden. Afgelopen mei waren door de auditeur-militair gevangenisstraffen tot zes jaar geëist. De krijgsraad verwierp het verweer van de advocaten dat de verdachten geen daadwerkelijke poging tot coup hadden gedaan, maar dat zij slechts met elkaar hadden vergaderd. De advocaten hadden daarom vrijspraak gevraagd. De advocaten beraden zich nog op een hoger beroep.

Kritiek Ajax op Van den Herik
AMSTERDAM, 14 AUG. Ajax-voorzitter M. van Praag heeft gisteren hard uitgehaald naar zijn collega bij Feyenoord, J. van den Herik. Door ,,tendentieuze'' uitlatingen van Van den Herik voelt de Ajax-voorzitter zich niet meer veilig in Feyenoord-stadion De Kuip. ,,Van den Herik voedt fans met haat'', aldus Van Praag.

Harde woorden IMF voor Japan
WASHINGTON, 14 AUG. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren harde kritiek geuit op de economische hervormingsplannen van Japan. In het gisteren gepubliceerde jaarrapport over Japan maant het IMF Tokio tot ,,snelle en beslissende maatregelen'' om de verslechtering van de economie tegen te gaan.

NRC Webpagina's
14 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)