U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Justitie: 's nachts geen verkoop cd's
ROTTERDAM, 13 AUG. Platenwinkels die zonder toestemming van de gemeente vannacht de deuren openen om de nieuwste cd van Marco Borsato te verkopen, riskeren een boete van ten minste tienduizend gulden. Volgens het openbaar ministerie overtreden die platenzaken de winkeltijdenwet. Het openbaar ministerie heeft de politie nadrukkelijk geattendeerd op de mogelijkheid platenwinkels die vannacht zonder vergunning opengaan te beboeten. Van inbeslagname van de voorraden zal voorlopig geen sprake zijn, zegt woordvoerder J. Simonis van het college van procureurs-generaal.

De Ruiter wijst onderzoek af als te 'zware taak'
DEN HAAG, 13 AUG. Oud-minister J. de Ruiter heeft geen tijd om een nader onderzoek van Defensie te leiden naar wat er na de val van de moslim-enclave Srebrenica in juli 1995 is gebeurd bij de mislukte ontwikkeling van foto's van een Nederlandse Dutchbat-officier. De Ruiter, die het verzoek in beraad had genomen en wiens naam dinsdag al door minister De Grave (Defensie) was genoemd, heeft dat De Grave gisteren telefonisch meegedeeld. De minister was vrijwel direct door een meerderheid van de Tweede Kamer en militaire belangenverenigingen gekritiseerd wegens zijn keuze voor De Ruiter, omdat deze in 1995 al een hoofdrol speelde in het toentertijd verrichte onderzoek en in het Debriefingrapport daarover, dat werd gepubliceerd in het najaar van 1995. Op die kritiek is De Ruiter gisteren tegenover De Grave niet ingegaan, aldus een woordvoerder van Defensie.

EZ 'weer nalatig bij melden regels'
ROTTERDAM, 13 AUG. Het ministerie van Economische Zaken is opnieuw nalatig geweest bij de aanmelding van regels bij de Europese Commissie. Daardoor zijn mogelijk honderden regels ongeldig. Het betreft een soortgelijke zaak als de 'Securitel'-affaire in 1997. Dat concluderen deskundigen en betrokkenen uit een niet eerder opgemerkt vonnis van de Haagse rechtbank in april dit jaar. Het draait om de 36 Nederlandse product- en bedrijfschappen, het 'middenveld' van ondernemend Nederland. Deze schappen leggen jaarlijks namens de rijksoverheid voor circa 650 miljoen gulden heffingen op aan tienduizenden bedrijven voor onder meer gezamenlijk onderzoek of collectieve reclame. De heffingen die de schappen zo innen zijn echter volgens Europees recht naar alle waarschijnlijkheid ongeldig.

Beurscrisis in Moskou, handel tijdelijk gestopt
MOSKOU, 13 AUG. De handel op de effectenbeurs in Moskou is vanmorgen tijdelijk stilgelegd, nadat de koersen van belangrijke fondsen als energiemaatschappij UES en oliemaatschappij Lukoil met ongeveer 15 procent waren gedaald. De index was met meer dan 9 procent gedaald, na een zelfde daling eergisteren. De crisis op de Russische beurs volgde op maatregelen van de centrale bank die juist waren bedoeld om de financiële markten te stabiliseren. De internationale financier George Soros riep vanmorgen Rusland op de roebel te devalueren met 15 tot 25 procent.

Middelgrote aardbeving treft San Francisco
SAN FRANCISCO, 13 AUG. De Amerikaanse stad San Francisco is gisteren getroffen door een middelgrote aardbeving, met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter. De schade in de stad bleef beperkt tot enkele scheuren in het wegdek van sommige straten. Van hoge gebouwen werden forse bewegingen gemeten. Het treinverkeer viel enige tijd stil. Het epicentrum van de beving lag 90 kilometer ten zuiden van de stad, langs de San Andreas-breuklijn, die dwars door de staat Californië loopt.

Dorp in Kosovo veroverd op UÇK
PRISTINA, 13 AUG. Servische veiligheidstroepen en Joegoslavische legereenheden hebben in Kosovo het dorp Glodjane veroverd op het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De strijd om Glodjane was de hevigste sinds de oorlog in februari losbarstte. Vijf Servische politiemannen, twee Joegoslavische soldaten en zeven UÇK-strijders zijn gedood.

Edelenbos moet weg bij Feyenoord
ROTTERDAM, 13 AUG. Directeur N. Edelenbos moet per 1 september vertrekken bij Feyenoord. Dat heeft kantonrechter P. Hagendoorn bepaald in de zaak die de Rotterdamse club aanspande om haar te kunnen ontslaan. Het bestuur van Feyenoord wilde niet met Edelenbos verder omdat zij een relatie heeft met M. Oldenhof, haar collega bij Ajax. Feyenoord moet Edelenbos een schadevergoeding betalen van 210.600 gulden.

Adviseur van Jeltsin naar Mir
BAIKONOER, 13 AUG. Vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan is vandaag een Sojoez-ruimteveer gelanceerd met drie bemanningsleden voor het ruimtestation Mir. Een van de drie kosmonauten is Joeri Batoerin, tot voor kort een invloedrijk adviseur voor defensiezaken van president Jeltsin. Batoerin keert op 25 augustus met de huidige bemanning van de Mir naar de aarde terug.

Winstgroei Aegon
ROTTERDAM, 13 AUG. Verzekeraar Aegon heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst behaald van 1,3 miljard gulden, 44 procent meer dan een jaar eerder. Aegon verwacht op jaarbasis ,,ten minste'' 25 procent winstgroei. Eerder voorspelde het concern een winstgroei van ,,ongeveer'' 25 procent.

NRC Webpagina's
13 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)