U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Justitie: 's nachts geen verkoop cd's

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 AUG. Platenwinkels die zonder toestemming van de gemeente vannacht de deuren openen om de nieuwste cd van Marco Borsato te verkopen, riskeren een boete van ten minste tienduizend gulden. Volgens het openbaar ministerie overtreden die platenzaken de winkeltijdenwet.

Het openbaar ministerie heeft de politie nadrukkelijk geattendeerd op de mogelijkheid platenwinkels die vannacht zonder vergunning opengaan te beboeten. Van inbeslagname van de voorraden zal voorlopig geen sprake zijn, zegt woordvoerder J. Simonis van het college van procureurs-generaal.

In de winkeltijdenwet is onder andere vastgelegd dat winkels tot tien uur 's avonds open mogen zijn. Elke gemeente heeft een eigen verordening waarin de specifieke winkeltijden voor die gemeente worden vastgelegd. Als een winkelier een goede reden heeft om af te wijken van de openingstijden, moet hij daarvoor toestemming aan de gemeente vragen. De gemeente kan dan een vrijstelling verlenen. Sommige stationswinkels bijvoorbeeld mogen wel 's nachts open zijn.

De cd 'De Bestemming' zal vanaf middernacht in meer dan 350 platenwinkels te koop zijn. Hoeveel van die winkels ontheffing gevraagd én gekregen hebben is niet bekend. De winkeltijdenverordening van sommige gemeenten biedt geen ruimte voor vrijstelling. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt niet te weten om hoeveel gemeenten het gaat. De Free Recordshop en de Music Store in Zutphen mogen bijvoorbeeld niet open, zegt W. van de Meerendonk, hoofd juridische en bestuurlijke zaken. ,,We gaan de wet niet veranderen voor de Marco-marketeers.''

De platenketens Free Record Shop en Correct hebben via krantenadvertenties laten weten dat ze hoe dan ook opengaan.

NRC Webpagina's
13 AUGUSTUS 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)