U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internet in VS beproefd medium voor mensenrechten
In de strijd om mensenrechten kan Internet een praktisch en effectief medium zijn voor actievoerders. In de Verenigde Staten (VS) is campagnevoeren via Internet al heel gewoon. De Human Rights Campaign, een Amerikaanse homo-organisatie, houdt op zijn website precies bij hoe afgevaardigden en senatoren hebben gestemd. Wie het niet eens is met het stemgedrag van de afgevaardigde uit zijn staat of een bepaald Congres-lid, kan per e-mail zijn bezwaren uiteen zetten.

Bob Ross bereikt cultstatus met 'foute' schilderkunst
Het koketteren met 'slechte smaak' is een goed gebruik in studentikoze kring. Paul de Leeuw op tv werd omarmd, maar ook nachtelijke reclame-tv, en Jerry Springer worden uitbundig aanbeden. Je hoeft je daar niet meer voor te schamen. Een nieuwe kandidaat voor een dergelijke cultstatus is Bob Ross, de uitbundig bekrulde tv-schilder die zijn schilderkunsten ten toon spreidt onder zacht zalvend gebabbel over 'vrede', 'rust' en 'feeling pretty good inside'.



Up all night heet het radioprogramma dat de BBC elke dag van 2 tot 6 uur 's ochtends (Nederlandse tijd) uitzendt op Radio 5. In het programma gaan de presentatoren, Rhod Sharp en Richard Dallyn, in op nieuws en zaken die interessant zijn voor wie 's nachts werkt of niet kan slapen.

Ze hebben enkele items over wat er in Engeland 's nachts aan de hand is, zoals de nachtelijke rellen tijdens de World Cup. Maar vooral wordt er over de wereld 'gereisd', wat inhoudt dat BBC-reporters van andere continenten en mensen die met het nieuws te maken hebben, worden geinterviewd. Zo werd onlangs bij de zaak-Lewinsky een Witte Huis-roddel-columniste geïnterviewd en was er een item over een meisje dat weigerde bij baseballwedstrijden de door een drankenhandel gesponsorde kleding te dragen, omdat haar grootvader aan een leververgiftiging overleden was.

De eerste twee uur van Up all night wordt gefocust op Amerika, waar het dan avond is. Daarna volgen Azië en Australië, waar het tegen die tijd ochtend is. Behalve interviews, worden de vier uur van het programma gevuld met items overgenomen van Amerikaanse en Australische radiostations.

Elke woensdag wordt in Up all night ingegaan op de spannende dingen van het Internet in de radiorubriek Weird and Wired.

Wat er besproken wordt in deze rubriek is op Internet te zien. Bovendien is het mogelijk per e-mail te reageren op het besprokene en kan het programma live op het Web worden beluisterd. Dat dit gebeurt, blijkt uit de vele mailtjes die de presentatoren krijgen uit het buitenland.

(www.bbc.co.uk/radio5)

NRC Webpagina's
8 AUGUSTUS 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)