U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gay Games beginnen als spektakel
AMSTERDAM, 1 AUG. The Gay Games are in town. Een bonte stoet van homoseksuelen trekt vanmiddag al op 120 boten door de Amsterdamse grachten. Vanavond begint het openingsspektakel in de Amsterdamse ArenA, met ruim 15.000 deelnemers uit 66 landen. Dan wordt de officiele Gay Games-hymne gezongen ('The rhythm of the rainbow, eight days of pride'). Morgen beginnen de 35 sportcompetities, dertig uiteenlopende culturele activiteiten, vier festivals en talloze feesten.

Redding kompels ligt stil
LASSING, 1 AUG. De reddingspoging van tien mijnwerkers in de Oostenrijkse plaats Lassing is gisteravond tijdelijk gestaakt, nadat de boorkop teruggehaald moest worden waarmee een schacht wordt gemaakt die toegang zou geven tot de mannen. Die bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid in een 'koepel' in de mijn, waar zij hun toevlucht hebben gezocht toen de mijngangen vorige week door een verzakking instortten.

Massi officieel aangeklaagd
AUTUN, 1 AUG. Casino-renner Rodolfo Massi en de ploegarts van ONCE, Nicolas Terrados, zijn gisteren in Lille vrijgelaten. Beiden werden in staat van beschuldiging gesteld en zullen zich later opnieuw ter beschikking van de Franse justitie moeten stellen. Op de hotelkamer van Massi in Aix-les-Bains troffen rechercheurs donderdag verboden middelen aan. Terrados wordt verdacht van medeplichtigheid in de dopingzaak-Festina. TVM-renner Jeroen Blijlevens heeft gisteravond ruim zes uur lang moeten doorbrengen op het Brusselse vliegveld Zaventem. De sprinter beschikte niet over geldige papieren. Dankzij de secretaris van het Nederlandse consulaat in Brussel kon de Brabander uiteindelijk verder reizen. Blijlevens stapte donderdag in de achttiende etappe af nadat hij de grens met Zwitserland was gepasseerd.

Rechter verwerpt arrestaties art. 140
AMSTERDAM, 1 AUG. De arrestaties die tijdens de Eurotop vorig jaar in Amsterdam zijn verricht op basis van artikel 140 (lidmaatschap van een criminele organisatie) bij het kraakpand Vrankrijk, zijn van aanvang af onrechtmatig geweest. Zes arrestanten hebben daarom ieder recht op 2.500 gulden schadevergoeding. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door een aantal Nederlanders en buitenlanders. Deze zaak diende als proefproces voor een kleine driehonderd andere artikel-140-arrestanten die ook verzoeken tot schadevergoeding hebben ingediend. De bedoeling is dat zij, als de uitspraak definitief is, allen dit bedrag krijgen.

Paula Jones wil heropening van haar zaak
WASHINGTON, 1 AUG. Paula Jones vraagt een hof van beroep om haar rechtszaak tegen president Clinton, die in april door een lagere rechter terzijde werd geschoven, alsnog in behandeling te nemen. Jones beschuldigt Clinton ervan dat hij zich in 1991 seksueel aan haar heeft opgedrongen.

Arrestatie Khmer wegens moorden
PHNOM PENH, 1 AUG. Een generaal van de Rode Khmer die verantwoordelijk wordt geacht voor de moord op drie Westerse toeristen in 1994, is gearresteerd en naar Phnom Penh gebracht. De drie toeristen (een Australiër, een Fransman en een Brit) werden door de Khmer in 1994 uit een trein gehaald die zij tot stilstand hadden gebracht.

Waarnemers in Kosovo toegelaten
PRISTINA, 1 AUG. De Joegoslavische president Milosevic heeft gisteren tegenover een Amerikaanse gezant ermee ingestemd dat onafhankelijke waarnemers Albanese vluchtelingen uit Kosovo terugbrengen naar de dorpen die zij de afgelopen dagen zijn ontvlucht.

CDA: klaarheid over Bouterse
DEN HAAG, 1 AUG. De Tweede-Kamerfractie van het CDA gaat de nieuwe ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) zo spoedig mogelijk na hun aantreden, zo nodig in een vertrouwelijk overleg, vragen wat hun precieze standpunt is inzake de problemen rond de aanhouding van oud-legerleider Bouterse.

Twee doden bij café in Asten
ASTEN, 1 AUG. Twee mannen zijn afgelopen nacht overleden aan de verwondingen die zij opliepen door schoten en messteken in en bij een café in het centrum van Asten.

Uitstoot CO stijgt nog steeds
ROTTERDAM, 1 AUG. De uitstoot van het broeikasgas kooldioxide door auto's in de Europese Unie stijgt nog steeds en zal dit jaar 11 procent hoger uitkomen dan in 1990.

Dronken Duitsers beschadigen gedenkteken Buchenwald
WEIMAR, 1 AUG. Drie Duitse jongeren hebben bekend dat zij vorige week in een dronken bui het gedenkteken in het concentratiekamp Buchenwald bij Weimar hebben beschadigd.

NRC Webpagina's
1 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)