U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VS zien groei van economie terugvallen


WASHINGTON, 1 AUG. De economische groei in de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal sterk teruggevallen. Met name een staking bij General Motors heeft de bedrijvigheid flink gedrukt. Wall Street kelderde gisteren met 144 punten naar 8883 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde gisteren dat na een economische groei van 5,5 procent in het eerste kwartaal die groei in het tweede kwartaal van dit jaar terugviel tot 1,4 procent. Op de financiele markten werd het groeicijfer toch nog met opluchting ontvangen. Analisten hadden gemiddeld gerekend met een nulgroei in het tweede kwartaal. Ook de prijsontwikkeling van het bruto binnenlands product viel, met 0,9 procent, mee.

Volgens de vrijgegeven cijfers kostte de langdurige staking bij General Motors, die deze week werd beëindigd, de VS in het tweede kwartaal 1 procent economische groei. Ook het oplopende handelstekort, met name veroorzaakt door de crisis in Azië, veroorzaakte een daling van de economische groei. De export daalde met 8 procent, terwijl de import met 11,9 procent steeg. Ook de opbouw van voorraden, die in het eerste kwartaal de economische bedrijvigheid opstuwde, liep in het tweede kwartaal met de helft terug, omdat bedrijven hun voorraad weer in lijn brachten met hun verkopen.

Daar tegenover staan forse bestedingen van consumenten en bedrijven. De consumptieve bestedingen namen toe met 5,8 procent, de bedrijfsinvesteringen met 11,4 procent en de woninginvesteringen met 13 procent. Ook militaire uitgaven groeiden fors.

Volgens waarnemers is het weer opstarten van de productie bij General Motors een gunstige factor voor de economische groei in de tweede helft van 1998.

Voor het eerst werd ook een groeicijfer gepubliceerd waar de snel groeiende computerbranche van is uitgezonderd. Zonder de produktie van goederen en diensten uit deze bedrijfstak groeide de economie met 1 procent.

Het ministerie van Handel publiceerde ook bijgestelde cijfers voor de economische groei over de afgelopen drie jaar, waaruit blijkt dat de voorspoed nog groter is geweest dan tot nu toe gedacht. In 1995 groeide de economie met 2,3 procent in plaats van de tot nu toe gehanteerde 2 procent, in 1996 bedroeg de groei 3,4 procent (was 2,8) en vorig jaar 3,9 procent (was 3,8). Ook de inflatie werd naar beneden bijgesteld.Een minpunt is dat de besparingen van Amerikanen, die internationaal gezien al laag waren, nog bescheidener bleken. Vorig jaar spaarden Amerikanen slechts 2,1 procent van het bbp.jaar. (AP, Reuters)

De manier waarop de economische groei in de VS wordt gerapporteerd, is niet vergelijkbaar met de wijze waarop dat in Europa gebeurt. In de VS wordt de groei van het bruto binnenlands product van kwartaal op kwartaal vastgesteld en vervolgens met een statistische ingreep 'geannualiseerd'. Dat geeft een nogal onstuimig beeld van de economie. In Europa wordt bij de rapportage van economische groei op jaarbasis in de regel het volume van het bbp vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Zo berekend bedroeg de economische groei in de VS in het eerste kwartaal niet de door de Amerikanen gegeven 5,5 procent maar 4,2 procent. In het tweede kwartaal viel de groei niet terug naar 1,4 procent, maar bleef met 3,5 procent aan de hoge kant.

NRC Webpagina's
1 AUGUSTUS 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)