U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Economische Zaken

G. YBEMA (D66); Scherpe blik


Gerrit Ybema
De Fries Gerrit Ybema (52) is binnen zijn fractie de financiele specialist. Met zijn 'paarse' collega's Van der Ploeg (PvdA) en Hoogervorst (VVD), die nu ook naar het kabinet vertrekken, heeft hij een behoorlijke stempel gedrukt op het financiële beleid van het oude en het nieuwe kabinet-Kok. Hij was nauw betrokken bij de onderhandelingen over het nieuwe regeerakkoord.

De econoom Ybema, die in 1977 cum laude afstudeerde aan de Rijksuniversiteit van Groningen, geldt als een degelijk en deskundig Kamerlid met een scherpe blik. Beter dan het CPB voorspelde hij enkele jaren geleden de daling van de staatsschuld en de banengroei. Hoewel buiten Den Haag niet heel bekend, geniet hij binnen de fractie groot gezag. Op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen stond Ybema op de zesde plek, vlak achter de echte D66-'kanonnen'. Het staatssecretariaat op Economische Zaken is dan ook te zien als een beloning voor Ybema, die sinds 1989 in de Tweede Kamer zit.

De verwachting is dat Ybema, die in Leeuwarden woont, het niet eenvoudig krijgt in zijn nieuwe baan. Hoewel Ybema sinds de oprichting lid is van D66, heeft hij in de publiciteit geen scherp politiek profiel. Zijn partij verwacht profilering van de bewindslieden, maar of de portefeuille van Ybema daarvoor de ruimte biedt, is afwachten. Als minister Jorritsma, voormalig exportmanager, buitenlandse handel zelf gaat doen rest Ybema niet veel meer dan consumentenbeleid.

Zelfs als Ybema de marktwerking erbij krijgt, dan nog is hij voor zijn rol als 'aanjager' van economische thema's deels afhankelijk van de welwillendheid van andere departementen. De beminnelijke Ybema heeft daarbij wel als voordeel dat hij goed is in het onderhouden van persoonlijke contacten, goed kan onderhandelen en makkelijk compromissen sluit.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)