U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

A. VLIEGENTHART (PVDA); Ideoloog


Margo Vliegenthart
Haar goede dossierkennis straalt tijdens debatten in de Tweede Kamer over sociale zaken en welzijn van haar af. Net als trouwens haar (vaak) verbeten ideologische gedrevenheid. Een lachebek is Margo Vliegenthart niet en dat zal ze ook wel nooit worden.

Dat ze staatssecretaris wordt, verwondert maar weinigen die het doorgewinterde Kamerlid wat beter kennen. Hooguit wekt het verbazing dat het 'slechts' deze functie is geworden. Vier jaar geleden al werd rekening gehouden met haar vertrek naar Paars I.

Vliegenthart (40) heeft een carriere van zo'n twintig jaar in de PvdA achter de rug. Al vrij snel na haar eindexamen Gymnasium-B, in Utrecht behaald, werd zij actief lid. In Utrecht studeerde zij ook enkele jaren psychologie.

In 1980 kwam Vliegenthart in het bestuur van de Jonge Socialisten, een jaar later kreeg ze er de voorzittershamer. In 1983 stapte ze over naar het bestuur van de PvdA. Als fractiemedewerker deed ze in datzelfde jaar ook haar intrede in het gebouw van de Tweede Kamer. In 1987 werd ze lid van de Kamer. In de fractie verwierf zij al in 1988 een positie in het bestuur. Sinds begin 1997 is zij plaatsvervangend fractievoorzitter.

Als Kamerlid stond Vliegenthart aan de basis van het Jeugdwerkgarantieplan. Maar ze bleek ook de belangrijke (ideologische) motor achter het conflict tussen haar fractie en (PvdA-)staatssecretaris Ter Veld van Sociale Zaken over de aanpassing van de Bijstandswet. Haar vasthoudendheid leidde tot het aftreden van de bewindsvrouw.

Ook de vertrekkende staatssecretaris Terpstra (Welzijn) maakte enkele keren stevig kennis met Vliegentharts (grotere) dossierkennis en gedrevenheid. Zo dwong zij Terpstra extra geld aan wachtlijsten in de gehandicaptenzorg te besteden en te erkennen dat de bewindsvrouw het dossier over de bejaardenoorden niet zo goed in de vingers had.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)