U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

J. REMKES (VVD); Groninger


Johan Remkes
De nieuwe staatssecretaris op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is een Groninger-pur-sang. En Johan Remkes (47) wil dat blijven, zo vertelde hij de redactie van het VVD-partijblad, toen hij in 1993 in de Tweede Kamer zitting nam.

Die stap zette Remkes laat. Al twee keer eerder (in 1986 en 1991) had hij de gelegenheid om in Den Haag zijn kwaliteiten te tonen. Twee keer sloeg hij dat aanbod ook af. Groningen was voor hem belangrijker. Remkes studeerde enkele jaren economie aan de Groningse Universiteit. Hij was enige tijd landelijk voorzitter van de jongerenafdeling van de VVD, voordat hij in 1978 in de gemeenteraad van Groningen werd gekozen. Hij leidde er vanaf het begin de fractie. In het jaar dat hij tot de gemeenteraad toetrad werd hij ook lid van Provinciale Staten. Na zijn vertrek uit de gemeenteraad werd hij in Gedeputeerde Staten gekozen. Hij beheerde daar eerst de portefeuille Verkeer en Waterstaat, later die van Economische Zaken.

In de Tweede Kamer hield hij zich bezig met binnenlands bestuur en met het midden- en kleinbedrijf. Het parlement schrapte onlangs op zijn initiatief de voorrechten die ambtenaren ten opzichte van 'gewone burgers' genieten als ze lid worden van de Tweede Kamer of van het Europees Parlement. Door het ingrijpen van Remkes zijn ze er niet langer zeker van dat ze na afloop van de verkiezingstermijn weer op hun oude plaats kunnen terugkomen.

In 1994 stond hij zowel kandidaat voor de Kamer als voor de Groninger raad. Na de verkiezingen combineerde Remkes ruim een jaar het Kamerlidmaatschap met de functie van fractievoorzitter in de gemeenteraad. Het was een noodgreep, zei hij later: het gevolg van problemen in de raadsfractie. Als Kamerlid was hij al in Groningen blijven wonen. Dit zal niet veranderen na zijn benoeming tot staatssecretaris.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)