U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

J. HOOGERVORST (VVD); Financiële bril


Hans Hoogervorst
De stap van de financieel specialist van de Tweede-Kamerfractie van de VVD, Hans Hoogervorst (42), naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt op die van een zoon die van zijn vader te horen krijgt dat het tijd is om op eigen benen te gaan staan. De afgelopen jaren was Hoogervorst de financieel-economische steun en toeverlaat van 'vader' Bolkestein voor wie hij speeches en one-liners schreef.

Gesteund door Bolkestein werd Hoogervorst (ex-PvdA) een van de luidruchtigste liberalen die zelf zegt te houden van ,,een beetje rotzooi trappen''. Regelmatig treedt hij op bij het anarchistische Amsterdamse tv-station 'De Hoeksteen' alwaar hij, omgeven door de hasj-rookwolken die het publiek uitblaast, de VVD-standpunten vertolkt. De beloning is een van de zwaarste posten met het predikaat staatssecretaris, die van de sociale zekerheid. Daar wacht hem onder meer de ingewikkelde klus om de voorgenomen concurrentie tussen de uitvoerders van de sociale zekerheid te begeleiden. Daarmee hangt ook de opdracht samen om alle dienstverlening met betrekking tot de sociale zekerheid achter één loket geplaatst te krijgen. Tot nu toe werd daarmee geëxperimenteerd onder het motto 'laat duizend bloemen bloeien', waardoor bijna niemand in 'het veld' nog weet waar hij aan toe is en de betrokken organisaties elkaar op lokaal niveau in de haren vliegen.

De carrière van Hoogervorst heeft tot nu toe uitsluitend langs financiële lijnen gelopen. Hij beziet de sociale zekerheid dan ook vooral door een financiële bril. Dankzij versobering van het ,,ooit volledig doorgeschoten stelsel'' is Nederland thans ,,de economische modelboerderij van Europa'', zo meent hij. En de nu nog aparte begroting voor de sociale zekerheid moet wat Hoogervorst betreft zo snel mogelijk worden ondergebracht bij de door hem bewonderde minister van Financiën, Zalm.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)