U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Defensie

H. VAN HOOF (VVD); Rekenaar


Henk van Hoof
Niet alleen de nieuwe minister, De Grave, maar ook de nieuwe staatssecretaris op Defensie mag een verrassing heten. Want zoals De Grave staatssecretaris op Sociale Zaken was, zo is Henk van Hoof (50) sinds hij in 1991 lid werd van de Tweede-Kamerfractie van de VVD vooral bekend geworden als woordvoerder sociale zaken.

De twee partijvrienden gelden als vertrouwelingen van fractieleider Bolkestein. En zij kunnen alle twee goed rekenen, wat niet weg is nu zij aantreden op een ministerie waarvan het budget tegen de zin van de VVD stevig moet worden beperkt.

Anders dan zijn minister heeft de in Nijmegen geboren rooms-katholiek Van Hoof wél een ruime persoonlijke ervaring in en dus met de krijgsmacht. Hij ging na de HBS-A in 1965 naar de officiersopleiding van de marine in Den Helder, en was marine-officier administratie tot hij in 1981 afscheid nam als luitenant-ter-zee. Daarna gooide hij het over een andere boeg en trad in dienst van de Vereniging van Hoger Personeel (VHP), waarvoor hij onder meer onderhandelaar en CAO-coördinator werd.

Van Hoof, die in Alkmaar woont en in Noord-Holland lokale en regionale bestuursfuncties in de VVD vervulde, kwam in november 1991 tussentijds in de Tweede Kamer. Een jaar later mocht hij deel uitmaken van de parlementaire enqûetecommissie-Buurmeijer, die het sociale-zekerheidsstelsel op misbruik moest onderzoeken. Dat werk noemde Van Hoof later ,,een gouden leerschool''. In de VVD-fractie beviel hij Bolkestein al snel zó goed dat velen er in 1996 rekening mee hielden dat hij de afgetreden staatssecretaris Linschoten zou gaan opvolgen op Sociale Zaken. Maar dat staatssecretariaat ging naar een jongere maar meer ervaren partijgenoot met een iets hogere plaats in de informele pikorde: De Grave. Bijna twee jaar later zien ze elkaar weer. Ze gaan samen met een rekenlineaal naar Defensie.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)