U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

G. FABER (PVDA); Plattelandsvrouw


Geke Faber
Foto Rob ter Haar
Ex-'Rooie Vrouw' Geke Faber (45) is niet alleen zelf nieuw in de Haagse politiek, ook haar aanstaande functie, staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, bestond in Kok-I niet, zij het wel in eerdere kabinetten. De huidige burgemeester van Zeewolde gaat zich op het departement hoogstwaarschijnlijk bezighouden met het natuurbeleid.

Faber is ,,al vanaf mijn geboorte'' lid van de PvdA. Ze was in de jaren tachtig voorzitter van de Rooie Vrouwen in de PvdA en tevens lid van het dagelijks bestuur van de partij. Ook zat zij dertien jaar in de Provinciale Staten van Friesland. Vanaf 1985 hield zij zich daar bezig met verkeer, waterstaat en milieu.

Hoewel ze daarna de provincie verliet, heeft ze zich nooit helemaal kunnen losmaken van Friesland. Samen met haar echtgenoot heeft zij er een tweede huis en ze beoefent er nog regelmatig haar grote hobby, het zeilen.

Sinds 1990 is zij burgemeester van Zeewolde in Flevoland. In die functie heeft zij zich sterk gemaakt voor plattelandsvernieuwing en natuurbeheer in de provincie.

Hoewel Friezin van geboorte, heeft ze 'haar Flevoland' altijd met verve verdedigd. Toen Zeewolde en Dronten in 1993 op het verlanglijstje van de provincie Gelderland bleken te staan, stelde Faber onomwonden dat een ,,overstap buiten de provinciegrenzen niet aan de orde is''.

De huidige overstap naar Den Haag kwam voor haarzelf niet als een verrassing, zij kwam voor verscheidene functies in aanmerking. Vorige week heeft Faber al uitgebreid met fractievoorzitter Melkert gesproken over de posten in het tweede kabinet-Kok waarvoor zij in aanmerking zou komen.,,Ik wilde wel iets in de hoek van de ruimtelijke ordening'', zegt ze. Haar overstap doorkruist een ander voornemen: de voltooiing van haar rechtenstudie. ,,Daar zal het voorlopig wel niet van komen.''

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)