U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

D BENSCHOP (PVDA); Nieuweling


D. Benschop
Foto Leendert Jansen
Met gemak kan de 40-jarige PvdA'er Dick Benschop meedingen naar de prijs voor de meest verrassende nieuwelingen onder de staatssecretarissen. De nieuwe staatsecretaris Europese Zaken is niet onbekend aan het binnenhof, maar hij is er - na van 1986 tot 1992 als als persoonlijk medewerker voor kopstukken als Den Uyl, Kok en Wöltgens te hebben gefungeerd - al zes jaar geleden vertrokken. Eerst om, van van 1992 tot '94 directeur van het PvdA-bureau en rechterhand van campagneleider Felix Rottenberg te worden, daarna als zelfstandig adviseur, met grote klanten als Schiphol en het ministerie van Mileu.

Benschop, die in Doorn gymnasium-B deed (1976) en geschiedenis studeerde, werd twee jaar geleden lid van het Commissariaat voor de Media, waar hij financiële en technische zaken doet. Hij is secretaris van de stichting Den-Uyllezingen en bestuurslid van de multiculturele theatergroep Cosmic Illusion. In 1994 stond hij op de kandidatenlijst voor de Kamer, zij het op een onverkiesbare plaats.

PvdA-fractievoorzitter Melkert heeft Benschop voor het staatssecretariaat gevraagd, zei hij gisteren, omdat hij daarvoor iemand zocht 'met bestuurlijke ervaring, gevoel voor politiek draagvlak'. Nu, daargelaten of Benschop aan dat eerste vereiste voldoet en daargelaten ook dat van belangstelling voor Europa zijnerzijds nog niet zo veel is gebleken, een vroegere PvdA-collega beschrijft hem als 'een man met buitengewone talenten' en als een 'politiek-managerstype met een enorm potentieel'. Volgens deze ex-collega is Dirk Anne Benschop een goed onderhandelaar, die met de partementale wereld vertrouwd is en daar 'een effectieve rol' kan spelen. Melkert en Kok, en Benschops nieuwe baas, minister van Aartsen, zien dat kennelijk ook zo. Mogen zij gelijk hebben, want Benschop krijgt een zwaar en belangrijk staatsecretariaat.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)