U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

K. ADELMUND (PVDA); Bevlogen


Karin Adelmund
Karin Adelmund (49) is een van de meest prominente PvdA-politici, een echte partijbons zelfs. Behalve lid van de Tweede Kamer is zij ook voorzitter van de partij, een combinatie waarop in de partij veel kritiek is geweest wegens de belangenverstrengeling en machtsbundeling in een persoon. Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen stond zij nummer 3, achter Kok en Wallage.

Adelmund, die na de sociale academie ook sociale wetenschappen studeerde, vertegenwoordigt in haar partij de 'vakbondsvleugel'. Niet alleen heeft zij haar wortels in de FNV, waar zij elf jaar vice-voorzitter was, maar ook heeft zij oog voor klassieke PvdA-kwesties zoals een 'rechtvaardige' inkomensverdeling. ,,De aarde is van degenen die hem bewerken'', luidt de veelzeggende titel van een haar van haar publicaties.

De fractiespecialist voor sociale zekerheid geldt als bevlogen en emotioneel. Bij een Kamerdebat over de WAO barstte zij eens in tranen uit. ,,De waterleiding stond open'', zei ze later. Het maakt haar populair bij de achterban. Bij de verkiezingen haalde Adelmund 70.915 voorkeurstemmen, afgezien van lijsttrekker Kok meer dan welke PvdA-kandidaat ook. Het partijcongres kritiseerde haar dubbelfunctie, maar bewonderde tegelijk haar betrokkenheid.

Toen zij in 1994 overstapte van de FNV naar de Kamer, werd er veel van Adelmund verwacht, maar dat heeft zij niet kunnen waarmaken. Door haar enigszins hoekige opstelling en haar vaak wollige taalgebruik kwam ze nauwelijks uit de verf. Als partijvoorzitter blunderde zij door in verkiezingstijd de politiek uiterst gevoelige hypotheekaftrek ter discussie te stellen.

Adelmund, die veel 'sociaal-feministische geschriften' publiceerde, is in beeld geweest voor het ogenschijnlijk op haar lijf geschreven staatssecretariaat voor emancipatie. De mallemolen bepaalde haar lot op Onderwijs, waar zij verantwoordelijk wordt voor het basis- en voortgezet onderwijs.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)