U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

K. DE VRIES (PvdA)
Wendbaar

Klaas de Vries
Aantal ambtenaren: 2.200
Leeftijd: 55
OpLeiding: Gymnasium-A, rechten aan Universiteit Utrecht
Loopbaan: ambtenaar bij Justitie, medewerker Erasmus Universiteit,raadslid Delft, Kamerlid, hoofddirecteur VNG, voorzitter SER

'Minister zijn is onaantrekkelijk, onbevredigend en onnoemlijk zwaar.Het is een eer als je gevraagd wordt, maar een zegen als die drinkbekeraan je voorbijgaat.' De Sociaal-Economische Raad kon gerust zijn. Denagelnieuwe voorzitter, Klaas de Vries, die in april 1996 werdgeïnstalleerd, zou de SER de volgende eeuw binnenloodsen. Volgensde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van dat moment,Melkert, kon dat statistisch niet anders. Immers, de SER had in zijnbijna vijftigjarige bestaan slechts vier voorzitters versleten engetuige de dramatische schets van het ministersambt die hij bij zijnaantreden liet optekenen, kon de SER ook weer jaren met De Vriesvooruit.

Sinds hij in 1986 waardering verwierf als voorzitter van deParlementaire Enquêtecommissie Bouwsubsidies, was hijministeriabel. Even zo lang heeft De Vries zijn afkeer van het pluchegeuit. ,,Hoe kan zo'n baan bevredigend zijn? Het zijn hard ploeterendemensen die geleefd worden door de agenda.''

De Vries wordt de opvolger van de het hardst ploeterende minister vanhet eerste kabinet-Kok, Melkert. Die had jaren nodig om de argwaan teoverwinnen van werkgevers en vooral van werknemers jegens zijn persoon.De Vries komt het departement binnen met aanzienlijk meer krediet. Hetsucces van het poldermodel is volgens de sociale partners voor hetgrootste deel aan henzelf te danken, met als centripetaal punt deorganisatie waarvan De Vries twee jaar voorzitter was, de SER.

,,Ik denk dat de organisaties van werkgevers en werknemers oneindig veelmeer weten hoe de samenleving in elkaar zit dan het parlement'', zeivoormalig Kamerlid De Vries in het Algemeen Dagblad. Die organisatieskwamen tijdens de formatie tot een geheel andere conclusie over de wijzewaarop de uitvoering van de sociale zekerheid ter hand moet wordengenomen dan zoals het nu in het regeerakkoord staat.

Het draait daarbij om de vraag wie bepaalt of iemand recht heeft op eenWW- of WAO-uitkering, de overheid of de markt. Paars II isovereengekomen deze zogenoemde claimbeoordeling volledig aan de publiekesector over te laten, waarbij de markt de rest mag doen. Werkgevers enwerknemers zien hierin een enkele reis naar een administratiefarmageddon en kwamen overeen dat de totale uitvoering van de socialezekerheid vanaf 2001 bij marktpartijen moet liggen. De Vries schaardezich als SER-voorzitter volmondig achter de visie van de socialepartners en moet nu als minister het tegenovergestelde door hetparlement loodsen.

Maar hij heeft het vermogen op zaken te kunnen terugkomen. Aanvankelijkzag De Vries ook helemaal niets in een paars kabinet. ,,Als PvdA en VVDelkaar in de armen sluiten, bestaat er geen links of rechts meer en isalles één pot nat'', schreef hij eind 1993 in deStaatscourant. Waarop hij twee paarse kabinetten in elkaar hielp zettenen zelf ten lange leste de ,,onaantrekkelijke, onbevredigende enonnoemlijk zware'' baan van minister accepteerde.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)