U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 


Ministerie van Binnenlandse Zaken

A. PEPER (PVDA)
Partijstrateeg

Bram Peper
Aantal ambtenaren: 1.300
Leeftijd: 58
Opleiding: HBS-B, Sociale wetenschappen UvA
Loopbaan: Lector beleidssociologie, beleidsadviseur vanminister CRM, hoogleraar sociaal-economisch beleid,id SER, burgemeester Rotterdam

Bram Peper maakte in zijn bewogen politieke leven meer vijanden dan vrienden. Vele 'rechterhanden', onder wie korpschef J.W. Brinkman, verlieten met ruzie het stadhuis aan de Coolsingel. Het voormalig Rotterdamse PvdA-raadslid E. Bakema spreekt bij burgemeester Peper van een ,,gebrek aan sociale intelligentie''.

De burgemeester van Rotterdam wordt straks de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. In het kabinet zal hij zeker van zich laten horen. In Rotterdam nam Peper ook geen blad voor de mond. Bovendien is hij in de loop der jaren een erkend partijstrateeg geworden.

De Rotterdamse PvdA had de afgelopen jaren wel eens genoeg van 'haar' Peper, die sinds 1982 burgemeester van de havenstad is. Maar Peper geniet veel aanzien bij landelijke partijleden als ex-partijvoorzitter Rottenberg, ex-fractievoorzitter Wallage en premier Kok. Hij is al decennia actief in de partij. Hij was co-auteur van Tien over Rood (1965), de bijbel van Nieuw Links, werd vice-voorzitter, en schreef onder meer speeches voor Den Uyl en Kok.

Hij is ook een selfmade man, zoon van een metaaldraaier, die het geld voor zijn studie bijeenbracht met werk in de bollen, in een bakkerij en bij een firma voor bliksemafleiders. De jonge Bram was bij RCH in Heemstedebovendien een voetballer die het tot semi-prof schopte. Als rechtsbuiten.

Hij noemt zichzelf een visionair bestuurder. Maar onder zijn regie mislukte ook een aantal grote projecten in Rotterdam: geen stadsprovincie, geen nieuw vliegveld Zestienhoven en een mislukte viering van het 650-jarig bestaan van de havenstad. ,,Een leuk mens met onaangename trekjes'' heet het ook in de Rotterdamse wandelgangen. Een van die trekjes zou een minachting zijn voor mensen die langzamer denken dan hijzelf. ,,Het enige dat hij respecteert is intellect. Als het daaraan ontbreekt, etaleert hij een onafzienbaar dédain'', aldus J. Goeijenbier, die van 1986 tot 1992 zijn woordvoerder was.

Bij Binnenlandse Zaken wachten Peper onder meer het experiment met de gekozen burgemeester en de bestuurlijke vernieuwing. En de politie. Peper heeft de huidige Politiewet regelmatig gekraakt na een conflict met zijn korpschef Brinkman. ,,Met meer centralisatie los je niks op'', zei korpsbeheerder Peper begin dit jaar in deze krant. En ,,centralisatie is de goedkoopste weg''.Maar juist de minister van Binnenlandse Zaken krijgt in het nieuwe kabinet meer ,,centrale aansturingsbevoegdheden'' over de politiekorpsen, zo staat in het regeerakkoord. En een ontmoeting met de door hem gewraakte ,,tweesterrengeneraal'' Brinkman ligt ook in het verschiet. Wie gaat de schadevergoeding en het doorbetaalde loon aan Brinkman betalen? Daarover hadden het ministerie en korpsbeheerder Peper nog geen overeenstemming weten te bereiken.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)