U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

T. NETELENBOS (PVDA)
Doorbijter

Tineke Netelenbos
Aantal ambtenaren: 12.400
Leeftijd: 54
Opleiding: Mulo, vormingsklas, HBO-lerarenopleiding
Loopbaan: lerares LBO en MBO, bestuursfuncties in PvdA. Lid Dagelijks Bestuur PvdA. Tweede-Kamerlid. Staatssecretaris van Onderwijs

Het is haar toch gelukt, zij het op een andere manier dan ze graag had gewild. Staatssecretaris Tineke Netelenbos wordt geen minister van Onderwijs maar wel van Verkeer en Waterstaat. Het afgelopen jaar kwam ze openlijk uit voor haar ambitie minister Ritzen op te volgen. Maar zowel in de onderwijswereld als in politiek Den Haag kende ze veel tegenstanders. Haar hoop leek deze week de bodem te worden ingeslagen, toen de VVD het departement in Zoetermeer in de wacht sleepte. Tot overmaat van ramp bleek de nieuwe minister van Onderwijs, Hermans, in geen geval met haar als staatssecretaris te willen werken. Maar als troostprijs, en vermoedelijk niet in de laatste plaats omdat ze een vrouw is, rolde er opeens alsnog een ministerschap op Verkeer en Waterstaat voor haar uit de steeds wilder draaiende carrousel op het Binnenhof.

Met de van haar bekende tomeloze energie zal Netelenbos zich moeten inwerken in de dossiers van Verkeer en Waterstaat, waarmee ze tot dusverre geen speciale affiniteit had. Hoe eerder ze daarmee klaar is, des te beter.

Deze herfst al kan ze een hoofdrol vervullen bij een reeds herhaaldelijk uitgesteld kabinetsbesluit over de groei van de luchtvaart in Nederland. Kan dat op Schiphol of moet er toch een locatie elders in het land of zelfs in de Noordzee bijkomen? Een andere interessante vraag is hoe ze zich over dit gevoelige onderwerp zal verstaan met Pronk, haar nieuwe collega van VROM. Ook over de marktwerking op het spoor en in het streekvervoer moeten spoedig knopen worden doorgehakt, terwijl ook de filebestrijding hoog op de agenda staat.

Netelenbos staat bekend als een doorbijter en als een enthousiaste bewindsvrouw, nooit te moe om nog een school te openen of een scholierentelefoonlijn te promoten. Ze besprak elk beleidsdetail plichtsgetrouw met zowel de onderwijswoordvoerders in het parlement als met de vele, vaak nogal drammerige onderwijsorganisaties daarbuiten. Met het air van een schooljuf, wist ze schoolbesturen en lerarenorganisaties regelmatig hun plek te wijzen. Bang om 'nee' te zeggen is ze evenmin. Tegen scholen die vreesden voor nog grotere lerarentekorten, zei ze: ,,U moet maar wat creatiever zijn.'' Tegen rectoren die kampten met de reputatie 'zwarte school', zei ze: ,,Kop op, jongens!''

Een politicus met veel visie is Netelenbos nooit geweest. Wel iemand die niet vrij is van opportunisme en niet aarzelt andermans ideeën over te nemen, wanneer ze merkt dat daarvoor meer steun bestaat dan voor haar eigen plannen. Toen bleek dat zowel kabinet als Tweede Kamer een kostbare klassenverkleining op basisscholen steunde, werd Netelenbos daar plotseling een pleitbezorger van.

In 1973 werd Netelenbos lid van de PvdA in de hoogtijdagen van de toenmalige premier Joop den Uyl, voor wie ze nog altijd een diep respect koestert. Met een combinatie van wilskracht en werkkracht - in haar schaarse vrije tijd houdt ze van bergbeklimmen - werkte ze zich op van het lokale niveau tot het dagelijks bestuur van de PvdA, en dan nu tot minister.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)