U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Onbevangen

Hij krijgt loon naar werken. De 'meesterknecht' van Bolkestein wordt beloond voor het nuttige en nederige werk dat hij de afgelopen vier jaar als vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft verricht. Hij opereerde in die functie tamelijk onzichtbaar, maar was tegelijk zeer invloedrijk als de man die binnenskamers de lijnen voor 'Frits' uitzette.

30 JULI 1998. De jurist en senior-parlementariër Benk Korthals behoort tot de 'Rotterdamse' school in de VVD: nuchter, onbevangen en zonder veel kapsones. Zijn carrière in de partij bouwde ministerszoon Korthals op als voorzitter van de Kamercentrale Rotterdam.

Voordat hij in '82 Tweede-Kamerlid werd, was hij al een 'partijbaron'. Anders dan zijn aanstaande collega's Frank de Grave en Loek Hermans sloeg hij de JOVD - de liberale jongerenorganisatie die geldt als kweekvijver voor VVD-politici - over. Een gooi naar het voorzitterschap van de partij mislukte halverwege de jaren tachtig bij gebrek aan steun in de regionale geledingen van de partij.

Net als Jozias van Aartsen kent hij het politieke metier van huisuit. Zijn vader, de journalist drs. H.A. Korthals, was Tweede-Kamerlid en minister (van Verkeer en Waterstaat en Zaken Overzee) in het kabinet-De Quay ('59-'63).

Net als Van Aartsen kent ook hij de grilligheden van het politieke bedrijf. Waar de antirevolutionair Van Aartsen sr. door toedoen van partijgenoten als minister in de Tweede Kamer sneuvelde, liet Korthals sr. - de 'kroonprins' van Oud - het leiderschap van de VVD in '62 uit weerzin tegen het interne geruzie aan zich voorbijgaan.

Als jong Kamerlid werd Benk Korthals al vroeg geconfronteerd met de hardheid van het politieke bedrijf. In de parlementaire enquêtecommissie, die begin jaren tachtig de ondergang van de Nederlandse scheepsbouw onderzocht, was hij ook getuige van de ondergang van VVD-minister en vice-premier Gijs van Aardenne. Hij distantieerde zich daarin van de kritiek van zijn mede-enquêteleden dat Van Aardenne ,,verwijtbaar'' had gehandeld bij zijn steunverlening aan het Rijn-Schelde-Verolmeconcern.

Justitie krijgt opnieuw een jurist als minister en bovendien een man uit de praktijk. Naast zijn werk als Kamerlid bleef Korthals, zij het steeds bescheidener, actief als advocaat en procureur bij het Rotterdamse kantoor Kneppelhout en Korthals. Justitie krijgt een liberaal ingestelde minister, die er soms verlichtere denkbeelden op nahoudt dan zijn partij. Zo heeft Korthals soepeler opvattingen over het drugsbeleid dan de VVD in haar verkiezingsprogramma heeft vastgelegd. Maar het behoort ook tot zijn stijl om daar niet mee te koop te lopen.

Als minister krijgt hij te maken met de reorganisatie van de rechterlijke macht en vooral die van het openbaar ministerie, waar sinds de affaire rond de ontslagen voorzitter van het college van procureurs-generaal, A. Docters van Leeuwen, veel oud zeer zit. Het openbaar ministerie heeft in een reactie al laten weten gelukkig te zijn met Korthals op Justitie.

NRC Webpagina's
7 JUNI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)