U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Economische Zaken

A. Jorritsma (VVD)
Ongekend populair
Annemarie Jorritsma

Aantal ambtenaren: 4.900
Leeftijd: 48
Opleiding: MMS en School voor Toeristische Vorming
Loopbaan: werkzaam bij reisbureau, secretaresse, gemeenteraadslid inBolsward. Tweede-Kamerlid, minister van Verkeer en Waterstaat

Als geen ander verstaat Annemarie Jorritsma de kunst zichzelf te'verkopen', en dat zal haar ook in haar nieuwe baan goed van pas komen.Ze is spontaan en ad rem, spreekt een taal die ook voor gewone mensen iste begrijpen en ze lacht vaak en hartelijk. Ze bulkt bovendien van hetzelfvertrouwen zonder dat ze een arrogante indruk maakt.

Deze eigenschappen legden haar politiek gezien geen windeieren: 121.711voorkeurstemmen waren haar deel bij de laatste verkiezingen, zelfs nogiets meer dan die voor het voorkeurstemmenkanon van de partij, EricaTerpstra. Binnen de VVD is haar ster intussen zo hoog gerezen dat ze alsvice-premier naast Kok terugkomt in Paars II.

Als ze het goed doet, lijkt ze zelfs over goede papieren te beschikkenom als eerste vrouw leiding te gaan geven aan de liberalen. Het zoujuist voor haar een fraaie bekroning zijn, want Jorritsma heeft zichaltijd consequent ingezet voor de emancipatie van de vrouw.

Tot dusverre heeft Jorritsma's politieke loopbaan zich echterhoofdzakelijk afgespeeld op het terrein van verkeer en waterstaat. Deafgelopen vier jaar zwaaide ze op het gelijknamige departement descepter als minister. Na enkele jaren in de gemeenteraad in haarwoonplaats Bolsward werd ze al meteen bij haar aantreden alsTweede-Kamerlid in 1982 verkeersdeskundige voor de VVD. In de Kameronderscheidde ze zich als een scherp debater, in het bijzonder in haarconfrontaties met de toenmalige minister Hanja Maij-Weggen. Dieomschreef op haar beurt Jorritsma als iemand ,,met een volkomen gebrekaan visie''. Dat Jorritsma haar dossiers goed beheerste, stond echterbuiten kijf.

Jorritsma's prestaties als minister zijn niet zo onomstreden. Weliswaarverdedigde ze haar beleid met verve, zowel in de Kamer als in de media,maar op een aantal belangrijke terreinen slaagde ze er niet invooruitgang van betekenis te boeken. Zo bleef het fileprobleem haarachtervolgen. Ondanks een reeks maatregelen bleven de dagelijkse filestoenemen.

Ook de problemen met het opvangen van de onstuimige groei op Schiphol ende geluidsoverlast van de vliegtuigen deden haar reputatie geen goed. Zeslaagde er niet in een bevredigende oplossing te vinden voor dezespanning tussen economie en milieu, die ook op haar nieuwe departementaan de orde zal komen. Wel kwam onder haar bewind de verzelfstandigingvan de NS tot stand en werd het spoor opengesteld voor particuliereondernemers.

Marktwerking en deregulering worden ook bij Economische Zaken de rodedraad voor Jorritsma. Onder haar voorganger Wijers (D66) werden dewinkeltijden verruimd, werden makelaars, notarissen en benzinepompenblootgesteld aan concurrentie en de kartels aangepakt. Voor zijnopvolger is volgens Wijers een wereld te winnen met marktwerking in hetonderwijs en de gezondheidszorg. Wijers signaleerde kort voor zijnvertrek dat de deregulering dreigt vast te lopen en spoorde zijnopvolger aan de vaart erin te houden.

Dat is Jorritsma wel toevertrouwd, denken de ambtenaren van EZ, al washet alleen maar doordat zij zich bij 'marktwerkingsdossiers' als eenechte liberaal heeft gepresenteerd. ,,Ze weet van wanten'', heet hetdaar.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)