U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Grote Steden en Minderheden

R. VAN BOXTEL (D66)
Belofte

Roger van Boxtel
De minister zonder portefeuille beschikt over de ambtenaren van Binnenlandse Zaken
Leeftijd: 44 jaar
Opleiding: HBS-B, onvoltooide studie medicijnen, voltooide studie rechten Universiteit van Amsterdam
Loopbaan: ambtenaar bij gemeente Amsterdam, medewerker VNG, organisatie-adviseur, Tweede-Kamerlid, vice-fractievoorzitter

De eerste keer werd Roger Van Boxtel weggestuurd van het Binnenhof. ,,Ga jij maar eerst je studie afmaken'', zei toenmalig fractievoorzitter J. Terlouw eind jaren zeventig tegen de jonge student, die solliciteerde naar de functie van fractievoorlichter.

De tweede keer, in 1994, mocht Van Boxtel ternauwernood op het Haagse Plein blijven. Hij stond op de 27ste plaats van de kandidatenlijst en belandde alleen in het parlement doordat een aantal D66'ers doorschoof naar het kabinet. Nu wordt hij minister voor het grotesteden- en minderhedenbeleid.

Zijn komst naar het parlement mocht moeizaam zijn, Van Boxtel vond er snel zijn draai. In 1995 werd hij vice-fractievoorzitter. In de pers werd hij ,,de belofte'' van de D66-fractie genoemd. Samen met die andere 'krullenjongen', Thom de Graaf, werd hij gebombardeerd tot het nieuwe talent van D66. Beiden stonden ook klaar om D66-leider Van Mierlo op te volgen.

De Graaf werd uiteindelijk fractievoorzitter en politiek leider; hij moet de uitgedunde fractie op de kaart houden. Dat betekent niet dat Van Boxtel is uitgeschakeld.

Hij moet D66 nu 'smoel' geven in het nieuwe kabinet, naast de andere D66'ers Borst (een apolitieke vakminister) en Apotheker (nieuweling in Den Haag).

Van Boxtel wordt dan ook wellicht meer minister voor profileringszaken dan voor grotesteden- en minderhedenbeleid.

Van Boxtel is een generalist, afkomstig uit de de 'Amsterdamse school' van D66, bevolkt met types die stevig hun mondje kunnen roeren.

In de Tweede Kamer onderscheidde hij zich niet door bovenmatige dossierkennis, wel door zijn vermogen om snel en doelgericht tot compromissen te komen. En daarmee wist hij succes te boeken. Zo is zijn voorstel om het ziekenfonds ook open te stellen voor kleine zelfstandigen in het regeerakkoord opgenomen, evenals een initiatief-wetsvoorstel waardoor de positie van de euthanasie in het Wetboek van Strafrecht wordt geregeld.

Van Boxtel wordt de door D66 zwaar bevochten vijftiende minister 'zonder portefeuille' en trekt in op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij neemt het grotestedenbeleid over van partijgenoot Kohnstamm, die de afgelopen kabinetsperiode 'slechts' staatssecretaris was. Kohnstamm heeft het voorbereidende werk gedaan, zeggen ingewijden. Van Boxtel kan nu aan het echte werk beginnen. Hij krijgt de beschikking over 4,8 miljard gulden, zij het uitgesmeerd tot het jaar 2010.

Alle departementen die iets aan grotestedenbeleid willen doen, moeten eerst bij hem langs.

Het regeerakkoord staat vol goede voornemens als het om minderheden gaat. Zo moeten regering en sociale partners ,,op baanbrekende wijze'' allochtonen aan het werk helpen en willen de paarse partijen de criminaliteit voor jonge allochtonen bestrijden met onder meer ,,individuele trajectbegeleiding voor iedere ontspoorde jongere''. Maar veel extra geld is daar voorlopig niet voor.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)