U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

H. APOTHEKER (D66)
Direct en open

Harm Haijo Apotheker
Aantal ambtenaren: 9.900
Leeftijd: 48 jaar
Opleiding: HBS-B, sociologie in Groningen
Loopbaan: onderzoeker universiteit Groningen, onderzoeker VNG Burgemeester Muntendam, daarna van Veendam en van Leeuwarden

Na vier jaar liberaal beleid op het ministerie van Landbouw is het aan een Democraat dit departement te leiden. De Groninger Harm Haijo Apotheker is een communicator bij uitstek, zegt wethouder B. Bilker uit Leeuwarden, de stad waar Apotheker burgemeester is. Dat hij onlangs bij Omrop Fryslân in een discussie over de landbouw het woord onverwachts in het Fries voerde, viel bij menig Friese landbouwer goed.

Apotheker wordt omschreven als een directe, open persoon, die met iedereen gemakkelijk kan omgaan en snel contacten opbouwt. Hij verwierf landelijke bekendheid toen hij - ter nagedachtenis aan de door geweld omgekomen Meindert Tjoelker - een emotionele toespraak hield op de gracht in het centrum van Leeuwarden, waar Tjoelker werd doodgeschopt.

Apotheker kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de landbouw. Hij groeide op het Groningse platteland op. Zijn ouders hadden een groothandel in tuinbouwproducten, die zijn broer later overnam. Een minister afkomstig uit een provincie waar de landbouwsector nog steeds een belangrijke rol speelt, kan een voordeel zijn. Hoewel de huidige minister van Landbouw, Van Aartsen, in Den Haag als een succesvolle minister geldt, werd hij in landbouwkringen met argusogen bekeken, wegens zijn vermeende gebrek aan affiniteit met dit beleidsterrein.

De affiniteit met de landbouw is er bij Apotheker wel, zeggen mensen die hem kennen, maar een specialist op dit terrein is hij niet. Hij geldt als een generalist, scherp analyticus en vooral als enthousiast bestuurder.

In de Friese hoofdstad poogde hij het begrip 'Leeuwarden Landbouwstad' nieuw leven in te blazen. Leeuwarden, ooit de trotse landbouwstad van de provincie, werd geprofileerd als agri-nutri-city. Bij de gloednieuwe veemarkthallen werd een Europees agrarisch handelscentrum geopend.

Apotheker is de eerste D66'er die minister van Landbouw wordt. Nadat dit departement de voorgaande decennia een CDA-bolwerk bij uitstek was geweest, trad in 1994 de VVD'er Jozias van Aartsen aan. Zijn grootste wapenfeit was de sanering van de varkenshouderij, die in december vorig jaar tot hevige spanningen binnen de coalitie leidde. Zij brachten Van Aartsen mede tot de verzuchting dat de PvdA maar eens de volgende minister van Landbouw moest leveren, om te ervaren hoe lastig deze klus is.

De komende jaren zal vooral de pluimveehouderij een belangrijk item worden op het ministerie. De groei van die sector moet worden gestopt en er zou, aldus het regeerakkoord, een Europees verbod op de legbatterij moeten komen. Ook wordt de komende kabinetsperiode bekeken of het ministerie van Landbouw moet blijven bestaan.

Bij de informatiebesprekingen die aan het regeerakkoord vooraf gingen, pleitte de PvdA wederom voor afschaffing van het ministerie. Aan Haijo Apotheker nu de taak om het bestaansrecht ervan te bewijzen.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)