U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chipverkoop maakt of breekt winst Philips


Het elektronicaconcern Philips presenteert morgen cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Met spanning wordt vooral uitgekeken naar de resultaten in mobiele telefonie en halfgeleiders.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 22 JULI. De lijst met slachtoffers wordt nog altijd langer. Na Motorola, Siemens en het Taiwanese TSMC sloot eerder deze week ook IBM zich aan bij fabrikanten die het niet kunnen bolwerken in de chipbranche. De Amerikaanse computergigant kon de prijzenoorlog in computerchips maar ten dele compenseren met lucratieve dienstverlening en advies op het gebied van informatietechnologie. Gevolg: een stagnerende winst. Waarschuwingen over tegenvallers bij ASM Lithography (dat evenals Philips morgen cijfers presenteert) en Besi hebben aangetoond dat ook de toeleveranciers van de chipmakers delen in de malaise.

Op de chipmarkt heeft zich jarenlang de ene teleurstelling op de andere gestapeld. Voorzag marktonderzoeker Dataquest medio jaren negentig nog een marktomvang van 275 miljard dollar (ruim 550 miljard gulden) voor het einde van deze eeuw, de Semiconductor Industry Association (SIA) hanteert intussen een bedrag dat een slordige 100 miljard dollar lager ligt. Dit jaar voorziet de brancheorganisatie een krimp van de markt met 1,8 procent tot 134,6 miljard dollar.

Op termijn wordt door het toenemend gebruik van halfgeleiders in een scala aan producten, van auto's tot telefoons, nog altijd een onstuimige marktgroei voorzien, maar dat is een schrale troost. ,,Het komt wel weer'', zegt analist E. de Graaf van ING Barings. ,,Probleem is dat de bedrijven die op de groei vooruitlopen erg veel geld verliezen.''

Onder deze moeilijke omstandigheden heeft Philips tot op heden uitstekende resultaten laten zien. De belangrijkste reden daarvoor is dat het bedrijf niet actief is op de zwaar getroffen deelmarkt voor geheugenchips (20 procent van de markt). Bij de presentatie van de kwartaalcijfers, eind april van dit jaar, konden buitenstaanders voor het eerst Philips Semiconductors op zijn waarde schatten, omdat de financiële rapportage van de divisie werd losgekoppeld van de divisie componenten (onder meer beeldbuizen). Philips' chipdivisie toonde een bedrijfsresultaat van bijna een half miljard gulden, 58 procent van het totaal.

Samen met Philips' verliesgevende avontuur in zaktelefoons zal de chipdivisie morgenochtend bij de presentatie van cijfers over het tweede kwartaal opnieuw een belangrijk deel van de aandacht voor zich opeisen. Van halfgeleiders wordt opnieuw een belangrijke bijdrage verwacht in de winst uit gewone bedrijfsuitoefening, die volgens schattingen van analisten zal uitkomen tussen 770 en 950 miljoen gulden. Tot op heden heeft Philips de winst in halfgeleiders op niveau weten te houden door bestaande capaciteit goed te benutten. Een investering van naar schatting twee miljard dollar in een nieuwe fabriek (met een partner) schuift het al een hele tijd voor zich uit. ,,Elke dag dat je een investering uitstelt heb je rente gewonnen'', zegt De Graaf. Hij ziet bovendien de onderhandelingspositie van Philips tegenover zijn toeleveranciers verbeteren. ,,Nog niet zo lang geleden zeiden toeleveranciers als ASM Lithography 'graag of niet'. Nu is het misschien mogelijk prijsconcessies af te dwingen.''

Philips bevestigde vanmorgen dat een fabriek in het Amerikaanse Sunnyvale, goed voor één tot twee procent van de totale productie, eind volgend jaar gesloten zal worden. De fabriek is dan ruim dertig jaar oud, en daarmee volgens Philips langer dan gemiddeld geëxploiteerd. De sluiting van de fabriek in Sunnyvale heeft volgens een woordvoerder, evenals de gisteren aangekondigde prijsverlaging van een deel van zijn chips, niets te maken met de druk op de chipmarkt. Toch is het de vraag hoe lang Philips zich aan de malaise kan blijven onttrekken. Concurrent ST Microelectronics (voorheen SGS Thomson) dat met zijn producten (chips voor communicatie en consumentenelektronica) het assortiment van Philips benadert, voorziet problemen in het derde kwartaal. Producenten van geheugenchips kunnen niet zo maar omschakelen naar halfgeleiders voor specifieke toepassingen, maar op termijn zal het aantrekkelijk ogende marktsegment waarin Philips zich beweegt op termijn toch met nieuwe toetreders te maken krijgen. Hopelijk voor het Eindhovense concern krijgen de analisten nu eens gelijk en is de chipmarkt tegen die tijd het diepste dal gepasseerd.

NRC Webpagina's
22 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)