U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Federal Reserve Board


Greenspan ziet kans op hogere rente


WASHINGTON, 22 JULI. De Amerikaanse economie laat indrukwekkende prestaties zien, maar de risico's voor een oplopende inflatiedruk zijn groter dan een groeivertraging als gevolg van de crisis in Azië. Als de economie niet uit zichzelf vertraagt, moet de rente wellicht omhoog.

Deze boodschap gaf voorzitter Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve Board, gisteren in zijn halfjaarlijkse lezing voor Amerikaanse Congresleden, de Humphrey-Hawkins Testimony. Greenspan gaf aan dat het risico voor oplopende inflatie hoger is dan de kans dat de Azië-crisis de Amerikaanse economie aantast. Hij waarschuwde dat de 'Fed' de rente zal verhogen om inflatie tegen te gaan als de Amerikaanse economische groei niet uit zichzelf vertraagt.

De waarschuwing van Greenspan had een beperkt effect op de financiële markten. In New York daalde het Dow Jones-gemiddelde met 105,56 punten (1,14 procent) tot 9190,19 punten. In Europa reageerden de koersen vanmorgen gemengd.

,,Over het algemeen blijft de prestatie van de Amerikaanse economie indrukwekkend'', zei Greenspan. Maar de crisis in Azië ,,kan intensiveren en zich uitbreiden'' terwijl het risico van hogere inflatie ,,significant'' is. ,,Hoewel we verwachten dat de situatie zich soepel zal ontwikkelen'', gelooft het bestuur van de Federal Reserve dat ,,gegeven de krapte van de arbeidsmarkt, het potentieel voor versnellende inflatie groter is dan een langdurige, excessieve zwakte van de economie.''

Greenspan zei ook dat de stijgende aandelenkoersen deel uitmaken van een 'virtueuze cirkel' van verwachte hoge economische groei en lage inflatie in de Verenigde Staten. Maar hij waarschuwde dat de huidige koersniveaus op Wall Street ,,moeilijk te handhaven'' zullen zijn.

Greenspans woorden beloven een einde te maken aan recente verwachtingen in de financiele markten dat de volgende rentestap van de Federal Reserve Board, vanaf het huidige niveau van 5,5 procent, eerder omlaag zal zijn dan omhoog. Die verwachtingen zijn gerezen nu steeds meer tekenen er op wijzen dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal niet of nauwelijks is gegroeid na een uitbundig eerste kwartaal waarin de economische groei nog 5,4 procent op jaarbasis bedroeg. Greenspan gaat er echter vanuit dat de economie over geheel 1998 met tussen 3 procent en 3,25 procent groeit, hetgeen een herstel in de volgende twee kwartalen impliceert. De inflatie wordt door de 'Fed' geraamd op tussen 1,75 procent en 2 procent in 1998.

Greenspan erkende dat een mogelijke renteverhoging een uitvergroot effect kan hebben op de geplaagde economieën in Azië. Maar hij benadrukte dat binnenlandse overwegingen uiteindelijk het Amerikaanse rentebeleid dicteren. De eerstvolgende bijeenkomst van de Federal Reserve Board over het rentebeleid is op 18 augustus. Greenspan houdt vanavond het tweede deel van zijn lezing voor het Congres. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
22 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)