U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kruisparticipatie Duits-Franse telecom


BONN, 21 JULI. De op hun thuismarkten dominante telecommunicatiebedrijven Deutsche Telekom en France Telecom nemen tegen het eind van dit jaar een belang van twee procent in elkaars aandelenkapitaal. Met de kruisparticipatie willen beide bedrijven het belang van hun internationale samenwerking onderstrepen.

Dat is gisteren bekendgemaakt. De waarde van de transactie van beide beurgenoteerde ondernemingen bedraagt naar schatting drie miljard gulden. Deutsche Telecom en France Telecom werken nu al in tal van projecten samen. Zo hebben beide bedrijven een belang van tien procent in de Amerikaanse aanbieder Sprint van telecommunicatie over lange afstanden. De gezamenlijke onderneming Global One van Sprint, Deutsche Telekom en France Telecom is actief in 65 landen waaronder Nederland.

Deutsche Telekom verwacht dat de omzet van de gezamenlijke ondernemingen met France Telecom in 2003 zal zijn gegroeid tot 20 miljard Duitse mark. Het Duitse bedrijf verwacht dat de samenwerking zich in de toekomst zal richten op onder meer onderzoek en ontwikkeling, multimediaprojecten, informatiesystemen en telefoonkaarten. Topman M. Bon van France Telecom verklaarde dat de ondernemingen in het jaar 2000 als gevolg van de samenwerking besparingen zullen realiseren van meer dan 500 miljoen Franse francs. France Telecom en Deutsche Telekom praten al sinds het afgelopen najaar over kruisparticipaties. De belangen waarover nu overeenstemming is bereikt zijn kleiner dan was verwacht.

Om de kruisparticipatie te realiseren zal France Telecopm moeten bijbetalen. Deutsche Telekom is gemeten naar de waarde op de beurs de grotere partij. Als de transactie is voltooid zal 62,5 procent van France Telecom in handen zijn van de Franse overheid. Op de beurs zal 32 procent van de aandelen worden verhandeld, 3,5 procent van de aandelen zal in handen zijn van werknemers en 2 procent in handen van Deutsche Telecom. Van Deutsche Telekom is sinds de beursgang in november 1996 26 procent van de aandelen (700 miljoen stuks) genoteerd. Nog eens 300 miljoen aandelen kan de Duitse overheid voor het einde van 1999 verkopen. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
21 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)