U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

IBM behaalt gelijk resultaat


NEW YORK, 21 JULI. Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 1,45 miljard dollar winst geboekt. Dit is vrijwel hetzelfde resultaat als in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers. IBM, dat computers en software produceert, blijkt steeds meer inkomsten te halen uit dienstverlening en adviezen.

IBM had in het tweede kwartaal te leiden onder de tragere verkoop van personal computers, de prijzenoorlog in computerchips en de verminderde consumentenvraag als gevolg van de Aziëcrisis. Maar het resultaat werd positief beïnvloed door inkomsten uit de divisie-dienstverlening, die onder meer bedrijven adviseert bij het opzetten van computernetwerken. De inkomsten van deze divisie stegen met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De dienstverlening laat al enige tijd groei met dubbele cijfers zien. Topman Gerstner maakte enkele jaren geleden bij de herstructurering van het bedrijf dienstverlening tot nieuw speerpunt.

De omzet van IBM was in het tweede kwartaal met 18,82 miljard dollar een fractie lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, onder meer door een daling van 12,7 procent in de verkoop van hardware. Topman Gerstner erkende gisteren dat de resultaten van IBM ,,gemengd''zijn. De winst per aandeel steeg iets van 1,43 naar 1,50 dollar. Analisten hadden op 1,49 dollar gerekend.

IBM noemt met name de trage verkoop van pc's als oorzaak van de verkoopdaling in de hardware. Het gaat om reeds gebouwde apparatuur. Net als andere pc-makers heeft IBM de vraag overschat. Om voorraden te verminderen heeft IBM prijzen sterk moeten verminderen. Bovendien zagen afnemers af van de aankoop van System 390 mainframes, in afwachting van een nieuw krachtiger model volgende maand. (Reuters)

NRC Webpagina's
21 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)