U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Singapore jaagt op millennium-virus


Zullen computernetwerken op 31 december 1999 op tilt slaan, wanneer de cijfers 99 veranderen in 00? In het ene land wordt dit 'millenniumprobleem' serieuzer aangepakt dan in het andere. Eerste deel van een serie.

Door onze correspondent MAX CHRISTERN

SINGAPORE, 21 JULI. Eind dit jaar moet het zo ver zijn. Dan hebben alle Singaporese huishoudens, scholen en bedrijven een eigen aansluiting op een speciaal netwerk van glasvezelkabels, dat in de afgelopen twee jaar op dit eiland met een oppervlakte van iets meer dan duizend vierkante kilometer is aangelegd.

Singapore One, zoals het netwerk is gedoopt, biedt de ruim drie miljoen Singaporezen ongekende mogelijkheden. Zo kunnen zij via hun computer de laatste cd's bestellen, met de pc-muis nieuwe brilmonturen op een eigen, ingescande portretfoto passen, door een virtuele bibliotheek struinen of huiswerkopgaven uitwisselen. Door de hoge kwaliteit van het kabelnetwerk kan de gebruiker honderd keer sneller informatie op zijn scherm krijgen dan via gewone telefoonlijnen.

Er kan thuis, met een kleine camera op de eigen pc, via videoconferenties worden vergaderd met een ver buitenland, maar evengoed kan de pc-bezitter besluiten met een vriend elders op het eiland een elektronisch potje majong te spelen. In deze hightech stadstaat, die zich met recht 's werelds meest gedigitaliseerde maatschappij mag noemen, kan het straks allemaal. Maar stort dit ambitieuze nieuwe netwerk niet in één klap in elkaar als de klok twaalf slaat op 31 december 1999?

Nee. Niet in Singapore. Daar houdt men niet van verrassingen. In dit laboratorium van het Verre Oosten zijn de autoriteiten daarom al een paar jaar intensief bezig het millenniumprobleem tijdig op te lossen. Kosten noch moeite worden gespaard voor Operatie Catch-the-Bug (grijp het virus). Singaporese bedrijven kunnen zich gratis wenden tot het adviesorgaan van de overheid, de National Computer Board (NCB), die alle ministeries en overheidsinstellingen assisteert bij het zogenoemde debuggen. Kleine en middelgrote bedrijven ontvangen overheidssubsidie voor zeventig procent van speciaal voor het milleniumprobleem gemaakte consultancy-kosten. En voor alle Singaporezen is er, naast het informatie-telefoonnummer van de NCB, sinds kort ook een speciale website (http://www.ncb.gov.sg./ncb/yr2000) die geheel gewijd is aan wat in computertaal steevast wordt omschreven als 'Y2K', Year 2000.

De Singaporese regering snijdt, ondanks de Aziatische crisis, heel bewust ook nu niet in de budgetten voor informatietechnologie (IT). De overheid ziet het investeren in zaken als computers voor alle peuter-, kleuter- en middelbare scholen in het land - hiervoor alleen al wordt drie miljard dollar (circa 3,6 miljard gulden) uitgetrokken - als een belangrijke langetermijnstrategie. Het doel is de jongste generatie Singaporezen uit te laten groeien tot de best getrainde computergebruikers ter wereld.

NRC Webpagina's
21 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)