U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


BolsWessanen verkoopt zijn drankenpoot

Door onze financiele redactie
AMSTERDAM, 21 JULI. Het voedingsmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen verkoopt de drankendivisie van Bols. Koper is de investeringsmaatschappij CVC.

Dit heeft BolsWessanen vanmiddag gemeld. Met de verkoop komt een einde aan de fusie die het voedingsconcern Wessanen en de drankenfabrikant Bols in 1993 aangingen. Een bedrag werd niet genoemd. Wel sprak BolsWessanen vanmorgen over een 'aanzienlijke boekwinst' uit de transactie. Volgens het bestuur is de verkoop geheel in lijn met het beleid van het concern om zich te concentreren op de kernactiviteiten in voeden, en om wijn- en gedestilleerd activiteiten te verkopen.

De ontbinding van BolsWessanen komt een jaar nadat een andere grote Nederlandse fusie van begin jaren negentig, die van Koninklijke Nederlandse Papierfabrieken, VRG en Buhrmann-Tetterode tot KNP BT, vorig jaar goeddeels werd beeindigd met de verkoop van de papieractiviteiten aan het Zuidafrikaanse Sappi. Volgens koper CVC gaat Bols als zelfstandige onderneming verder. Bols zal zich ,,vanuit een sterke basis'' concentreren op verdere expansie, en krijgt daar van CVC de financiele middelen voor. De verkoop heeft geen nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid. Drie topmensen van BolsWessanen gaan met Bols mee, waaronder bestuurder R. Ogtrop.

De verkoop van de drankendivisie van BolsWessanen werd eerder dit jaar al aangekondigd door het bestuur. Koper CVC kocht onlangs ook een verpakkingsdochter van KNP BT. De resultaten van BolsWessanen vallen beleggers al sinds het aangaan van de fusie tegen. terwijl de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs sinds het samensmelten van Wessanen en Bols ruim verdrievoudigden, noteerde het aandeel BolsWessanen vanmorgen nog steeds onder de koers die gold toen de fusie vijf jaar geleden werd aangegaan.

Vorig jaar steeg de nettowinst van BolsWessanen met 23 procent van 164 tot 203 miljoen gulden. Omdat er een bijzondere post was van 20 miljoen, steeg de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening met 10 procent. Vorige maand deed BolsWessanen echter een nieuwe winstwaarschuwing aangaan. Met name tegenvallers bij het begin vorig jaar gekochte bedrijf Golden Foods in Thailandzullen volgens het bestuur leiden tot een terugval van de winst met 15 tot 20 procent in het lopende jaar.

Beleggers verwelkomden de verkoop van Bols vanmorgen, hoewel de stap al een tijdlang was verwacht. Het aandeel BolsWessanen maakte een koerssprong van 4,5 procent na het nieuws, met 1,40 gulden naar 32,80 gulden.

NRC Webpagina's
21 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)