U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Office of National Drug Control policy
Drugsafdeling GG & GD Amsterdam
Ministerie van Binnenlandse Zaken

H O O F D A R T I K E L :
Pavlov en de drugs


BARRY McCAFFREY in wonderland lijkt een toepasselijk motto boven het eendaagse bezoek van 'Clintons drugstsaar' aan Nederland. De minister van Buitenlandse Zaken had nog even gespeeld met de gedachte de generaal de toegang te ontzeggen, maar onder vrienden doe je dat niet gauw.

McCaffrey's harde omschrijving van het gedogende vaderlandse drugsbeleid als een ,,volslagen ramp'' is, ondanks alle sussende verklaringen uit Washington naderhand, toch als een donkere wolk boven dit bezoek blijven hangen. Hoewel de gast zich onder de indruk toonde van het Amsterdamse methadonproject en, zij het met gemengde gevoelens, in Rotterdam kennisnam van het proefproject van heroïneverstrekking aan chronisch verslaafden. McCaffrey bleek een vriendelijk man te zijn, die overigens geen afstand heeft genomen van zijn karakteristiek noch van zijn statistiek. Tevergeefs hebben zijn gesprekspartners dan ook op verontschuldigingen gewacht.

Zoals in de botsingen met president Chirac een paar jaar geleden speelden de Nederlandse autoriteiten, het 'veld' en de media weer de vermoorde onschuld. Ons drugsbeleid heeft de beste resultaten en bij jullie thuis deugt er niets van, was toen en is nu opnieuw de Pavlov-reactie op elke kritiek als zou de gemakkelijke verkrijgbaarheid in Nederland van zogenoemde softdrugs de jeugd het pad van de verslaving opvoeren. In ieder geval valt niet te ontkennen dat de gedoogde coffeeshop een toeristisch trekpleister is geworden voor menige jongere van over de grens. Feit is ook dat het cannabisgebruik onder de jeugd in de jaren negentig stevig is toegenomen. Dat dit verantwoordelijken in het buitenland is opgevallen, kan hun niet kwalijk worden genomen.

OOK ELDERS EXPERIMENTEREN stads- en provinciale bestuurders met beleid buiten het strafrecht om, maar dat verandert niets aan het diplomatieke dilemma waarvoor Nederland zich ziet gesteld. Hier mag volgens sommigen uit het veld legalisering van het gebruik van softdrugs aanstaande zijn, internationaal zou Den Haag zich dan nog verder isoleren. Dat de bestrijding en beheersing van het probleem van drugsverslaving niet in oorlogsdemagogie mag ontaarden, onderstreept ook McCaffrey. Verslaafden zijn patiënten, geen misdadigers. De generaal trekt een vergelijking met de bestrijding van kanker en maakt geen onderscheid tussen de risico's van drugs- en alcoholgebruik. Maar de coffeeshops - die McCaffrey, onder het motto: wat leer ik van het zien van het gebruik van pot, weigerde te bezoeken - werken, samen met de praktisch vrijgelaten productie van softdrugs en andere stimuleringsmiddelen, als een baken dat het in Nederland niet deugt. De ene functionaris roept iets harder dan de andere, maar de meesten van hen zijn eensgezind in hun bedenkingen.

De Nederlandse tegenargumenten zijn bekend en zij zijn de afgelopen dagen uitentreuren herhaald. Jongeren weten hun weg naar de verslavingsmiddelen toch wel te vinden en het is beter dat dat dan maar op te controleren plaatsen gebeurt. Bovendien is de overstap van soft- naar harddrugs eerder uitzondering dan regel. De harde kern van chronisch ernstig verslaafden is stabiel en wordt op gepaste wijze begeleid. In het buitenland ontbreken, juist door de harde repressie, veelal de brandgangen tussen de categorie der gelegenheidsgebruikers en de echte junks. De overloop zou daar groter zijn.

DAT DE GESPREKKEN met McCaffrey, naar wat zijn gesprekspartners daarover hebben meegedeeld, toch meer is geworden dan een dialoog tussen doven, geeft hoop voor de toekomst. Verslaving van welke aard dan ook is inderdaad een kanker in de samenleving. Op rustige momenten is het veld ook wel bereid dit toe te geven, maar in de woordenstrijd met het grote buitenland wordt wel eens de indruk gewekt dat Nederland het probleem heeft opgelost en dat er veel te leren valt. Het laatste heeft een kern van waarheid, het eerste stemt niet overeen met de werkelijkheid. Dat op zichzelf al geeft reden tot bescheidenheid. Als McCaffrey's bezoek daaraan heeft bijgedragen, is het niet vergeefs geweest.


Zie ook:
Kabinet laakt verwijten van drugsbestrijder (15 juli 1998)

NRC Webpagina's
17 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)