U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Office of National Drug Control policy
Drugsafdeling GG & GD Amsterdam
Ministerie van Binnenlandse Zaken

Kabinet laakt verwijten van drugsbestrijder

Door onze redacteuren
WASHINGTON/DEN HAAG, 15 JULI. De Nederlandse regering is zeer ontstemd over uitlatingen van de drugsadviseur van president Clinton, B. McCaffrey, over het Nederlandse drugsbeleid. McCaffrey bezoekt morgen Nederland.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft de Amerikaanse ambassadeur T. Dornbush gistermiddag in een gesprek zijn ongenoegen kenbaar gemaakt.

Ex-generaal McCaffrey noemde het Nederlandse drugsbeleid vorige week een ,,volslagen ramp''. Hij zei eergisteren tijdens een bezoek aan Zweden dat Nederland hogere misdaadcijfers heeft dan de Verenigde Staten, veroorzaakt door het tolerante drugsbeleid. McCaffrey maakt momenteel een reis door zeven Europese landen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde gisteren de diplomatieke storm tot bedaren te brengen. Een woordvoerder van het ministerie prees de nauwe samenwerking met Nederland bij de bestrijding van drugshandel en witwas-praktijken.

Maar in een persverklaring die ongebruikelijk hard van toon was, hekelden de ministers van Buitenlandse Zaken en VWS gisteren de uitlatingen van McCaffrey. ,,Hij heeft hiermee de indruk gewekt niet zonder vooroordelen naar Nederland te komen. (...) De indruk bestond dat de heer McCaffrey naar Nederland kwam om zich ter plaatse op de hoogte te stellen van het Nederlandse drugsbeleid. Hoewel de vraag mag worden gesteld of het bezoek nog aan dit doel kan beantwoorden, wil Nederland hem die gelegenheid niet ontnemen.''

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, James Rubin, gisteren op zijn dagelijkse persconferentie: ,,Op sommige punten verschilt het binnenlandse beleid van de Verenigde Staten van dat van Nederland. Maar onze nauwe coördinatie en gedeelde doelstellingen overschaduwen alle accentverschillen die er wellicht zijn. We willen vooral niet de indruk wekken dat we ons mengen in de binnenlandse politiek van Nederland.''

Met het voorlezen van deze zorgvuldig voorbereide verklaring, probeerde Rubin de schade te herstellen die enkele dagen van bittere verwijten en harde woorden tussen Washington en Den Haag hadden aangericht. Rubin weigerde te zeggen of Buitenlandse Zaken McCaffrey had teruggefloten. McCaffrey brengt morgen een bezoek aan de Jellinek-kliniek en de GG&GD in Amsterdam, waar verslaafden aan harddrugs onder meer medische verzorging, methadon en schone naalden krijgen. 's Middags bezoekt hij een project in Rotterdam, waar zwaar-verslaafden gratis heroine krijgen en spreekt hij met drugsbestrijders bij douane en politie.

NRC Webpagina's
15 JULI 1998



( a d v e r t e n t i e )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)