U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The cowboy way

LUKAS KEIJSER
'Cowboys ain't easy to love', luidt het liedje waarmee The cowboy way opent. Een enigszins misplaatst begin, want al zijn de cowboys in deze film soms wat koppig en zelfs grof (,,als er haar op zit dan rijd ik erop''), ze blijken tegelijkertijd voor hun vrienden en geliefden door het vuur te gaan.

Dit in tegenstelling tot de 'stadsmensen' die hun naasten liever afschieten of verkopen. Nee, houden van cowboys kan toch niet zo moeilijk zijn. Vooral niet van zo een als 'Pepper' (Woody Harrelson): een enigszins lompe doch charmante macho met een klein hartje en een ondeugend spleetje tussen zijn tanden. Samen met z'n besnorde kornuit Sonny (Kiefer Sutherland) reist deze Pepper vanuit New Mexico af naar New York als hun vriend Nacho Salazar daar verdwijnt tijdens een speurtocht naar zijn dochter die door gangsters aan het werk is gezet in een illegaal naaiatelier.

Voor de Wild Westboys is het even wennen in de stad: geen rodeo's, geen cowboypakken met franjes en geen loslopende kippen, maar blitse BMW's , spiegelbrillen en Armanipakken. En dat vraagt om hilarische situaties. Zo vragen de twee stoere kerels in een duur restaurant om ijslolly's.

Onvervalste cowboyhelden die verdwalen in een moderne metropool zijn bekend uit meerdere tv-series en films voor. De critici noemden in 1994 de film dan ook een slap aftreksel van Crocodile Dundee en Mc Cloud.

Terecht. Want The Cowboy Way is slap. Hoe het 'gevecht' tussen de stads- en plattelandsmacho' afloopt, laat zich veel te makkelijk raden. Maar ergens is de film ook lachwekkend. Vooral door de behulpzame, stoere agent die er altijd van droomde cowboy te zijn, zichzelf 'Mad Dog Shaw' noemt en in zijn enthousiasme te paard het politiebureau binnengaloppeert.

En de film is leuk door Woody Harrelson, die het in de film tot billboard-sekspoes weet te schoppen. Al is Harrelsons rol dan weinig verrassend: ook in films als The People vs. Larry Flynt en Natural Born Killers speelt hij soortgelijke personages.

The Cowboy Way (Gregg Champion, VS'94), BBC1, 22.35-0.20u.

NRC Webpagina's
16 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)