U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Generaal op foto Vietnam-oorlog dood

Door onze correspondent
WASHINGTON, 16 JULI. De ZuidVietnamese generaal die op een van de beroemdste foto's uit de Vietnam-oorlog op een straat in Saigon een communistische gevangene door zijn hoofd gaat schieten, is dinsdag in een voorstad van Washington overleden. De foto van generaal Nguyen Ngoc Loan symboliseerde in 1968 voor veel Amerikanen de gruwelijkheid van de Vietnam-oorlog.

Nguyen Ngoc Loan, die Zuid-Vietnam in 1975 ontvluchtte, opende een Vietnamees restaurant in de Washingtonse voorstad Burke, in Virginia. Hij stierf op 67-jarige leeftijd.

In 1968 was Loan hoofd van de nationale politie van Zuid-Vietnam. Hij stond bekend als een meedogenloze figuur, die er niet voor terugschrok boeddhistische tempels binnen te gaan om critici van het Zuid-Vietnamese regime gevangen te nemen of af te slachten. Op 1 februari 1968, enkele dagen nadat het communistische Noord-Vietnam het zogeheten Tet-offensief tegen het zuiden en zijn Amerikaanse bondgenoten had ontketend, waren Zuid-Vietnamese steden als Saigon het toneel van heftige gevechten. Loan was in de straten van Saigon op zoek naar communistische strijders, die een van zijn mannen met vrouw en kinderen hadden vermoord.

Enkele ondergeschikten van Loan kwamen naar hem toelopen met een jonge gevangene in een geruit overhemd, de handen op de rug gebonden. In aanwezigheid van de Amerikaanse fotograaf Eddie Adams, van het persbureau Associated Press, en de Vietnamese cameraman Vo Suu, van NBC News, richtte Loan zonder aarzeling en zonder een woord te zeggen zijn pistool op de slaap van de man en schoot. De man zeeg ineen, terwijl het bloed uit zijn hoofd gutste.

De volgende dag stond de foto van de executie op de voorpagina's van kranten in heel Amerika. 's Avonds zond NBC de televisiebeelden uit, waar de gruwelijkste gedeeltes uitgesneden waren. De Amerikaanse publieke opinie begon zich in 1968 steeds meer tegen de Vietnam-oorlog te keren. Adams werd voor zijn foto in 1969 bekroond met een Pulitzer-prijs. Later sloot hij vriendschap met Loan, die hij gisteren ,,een held'' noemde. ,,Amerika zou moeten huilen'', aldus Adams, die ervan overtuigd is geraakt dat de executie van de gevangene gerechtvaardigd was.

NRC Webpagina's
16 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)