U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Adviseur Clinton noemt Nederlands drugsbeleid 'volslagen ramp'
WASHINGTON, 11 JULI. De speciale adviseur voor drugsaangelegenheden van de Amerikaanse president Clinton, oud-generaal Barry McCaffrey, vindt het Nederlandse beleid inzake verdovende middelen ,,een volslagen ramp''. McCaffrey heeft dit op de televisiezender CNN gezegd. In een reactie heeft de Nederlandse ambassadeur in Washington, Joris Vos, laten weten ,,verward en verbijsterd'' te zijn door McCaffrey's opmerkingen. In zijn schriftelijke verklaring verbaast Vos zich ook over het moment waarop McCaffrey zijn uitspraken heeft gedaan. De generaal zal volgende week Nederland bezoeken in het kader van een oriënterende reis langs verschillende Europese steden.

Harvey Naarendorp: Nederland slecht in dekoloniseren
PORT OF SPAIN, 11 JULI. De Surinaamse ambassadeur in Trinidad en Tobago, Harvey Naarendorp, heeft gisteren uitgehaald naar Nederland. ,,De Nederlanders zijn goede zakenmensen, maar slecht in dekoloniseren'', zei Naarendorp op een persconferentie in de hoofdstad Port of Spain naar aanleiding van de vergeefse Nederlandse poging om de Surinaamse oud-leider Desi Bouterse in Trinidad te laten aanhouden. De ambassadeur van Trinidad in Nederland is gisteren bij Buitenlandse Zaken in Den Haag ontboden voor tekst en uitleg over de weigering van zijn land mee te werken aan Bouterse's aanhouding.

Jeltsin belt wereldleiders
MOSKOU, 11 JULI. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren de Duitse bondskanselier Kohl, de Franse president Chirac, de Britse premier Blair en de Amerikaanse president Clinton telefonisch om steun gevraagd voor zijn plannen ter bestrijding van de acute financiële crisis in Rusland. De Russische regering hoopt op 10 tot 15 miljard dollar extra steun van het IMF. De regering zag zich gisteren opnieuw gedwongen de hoognodige privatisering van de laatste oliegigant Rosneft uit te stellen wegens gebrek aan belangstelling.

Weer dissidenten opgepakt in China
PEKING, 11 JULI. De Chinese autoriteiten hebben vijf dissidenten opgepakt die een poging hebben gedaan een oppositiepartij op te richten, zo heeft een in Hongkong gevestigde mensenrechtengroep gisteren gemeld. De arrestaties kwamen minder dan een week na het bezoek aan China van de Amerikaanse president Clinton, die juist heeft gepleit voor de mensenrechten en individuele vrijheden.

CDA wil opheldering over filmpje defensie
ROTTERDAM, 11 JULI. Het CDA in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Voorhoeve (Defensie) over de gang van zaken rond een fotorolletje waarop beelden zouden staan van de deportatie van inwoners van Srebrenica, drie jaar geleden. Het filmpje zou met opzet zijn vernietigd door Defensie en niet per ongeluk, zoals destijds is komen vast te staan na officieel onderzoek. Ook de fracties van D66 en PvdA willen meer duidelijkheid van de minister over deze zaak.

Nieuwe rechtse partij opgericht
ROTTERDAM, 11 JULI. Een groep rechtsradicalen heeft gisteren een nieuwe partij opgericht, de Nationale Partij Nederland. De NPN wil de extreem-rechtse partijen gaan vervangen die bij de laatste verkiezingen voor gemeenteraden en Tweede Kamer vrijwel zijn weggevaagd.

Nederland vlucht massaal naar de zon
ROTTERDAM, 11 JULI. Nu het slechte weer aanhoudt en Nederland is uitgeschakeld bij het wereldkampioenschap voetbal, is een ware stormloop op reisbureaus ontstaan. ,,Het lijkt wel of iedereen het slechte weer wil ontvluchten en naar het zonnige zuiden wil'', zegt H. Steeman, waarnemend directeur van het ANVR, de koepelorganisatie van de reiswereld.

AEX wil toetreden tot beursalliantie
AMSTERDAM, 11 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs denkt zich op korte termijn te kunnen aansluiten bij de alliantie tussen de Duitse en Britse beurs die afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt. ,,We moeten het natuurlijk wel eens worden over de voorwaarden, maar in principe staan we bijzonder positief tegenover deze samenwerking.''

NRC Webpagina's
11 JULI 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)