U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geen controle op mariniers Antillen

Door onze redacteuren GEERT van ASBECK en TOM-JAN MEEUS
ROTTERDAM, 11 JULI. De kans is ,,bijzonder groot'' dat al geruime tijd met hulp van vliegtuigen en schepen van de Koninklijke Marine drugs van de Antillen naar Nederland worden gesmokkeld. Dit zeggen medewerkers van het onderzoeksteam dat deze week twee mariniers arresteerde op verdenking van cocaïnesmokkel vanuit Curaçao.

De mariniers gebruikten een Orion-patrouillevliegtuig - normaal ingezet voor de War on Drugs op de Antillen - om 155 kilo cocaïne van de Antillen naar Nederland te smokkelen. Zij werden donderdag met elf andere verdachten aangehouden. In Nederland en op Curaçao werd daarbij in totaal 355 kilo cocaïne in beslag genomen die volgens justitie een straatwaarde heeft van 60 miljoen gulden.

In politiek Den Haag is gisteren geschokt gereageerd op de zaak. ,,Dit doet het aanzien van Nederland geen goed'', aldus demissionair premier Kok tegenover een verslaggever van het NOS-journaal. ,,Een buitengewoon ernstige zaak'', zei demissionair minister Voorhoeve (Defensie en Antilliaanse Zaken). ,,Militairen die in drugs handelen worden ontslagen.'' Dat voor het transport een Nederlands legervliegtuig is gebruikt noemde hij ,,schandelijk''. ,,Een reden om buitengewoon hard op te treden.''

Ook de medewerkers van het onderzoeksteam zeggen ,,geschokt'' te zijn over het gemak waarmee leden van het Korps Mariniers goederen tussen Nederland en de Antillen kunnen overbrengen. Uit de gedragingen van één gearresteerde marinier, een 48-jarige op Curaçao gestationeerde sergeant-majoor die cocaïne liet vervoeren met de Orion, valt volgens hen af te leiden dat drugssmokkel voor hem ,,business as usual'' was. Zo kon hij de cocaïne op Curaçao ,,zonder controle'' aanleveren voor een vlucht van de Orion. Vastgesteld is ook dat hij nauwelijks de moeite nam de in plunjezakken verpakte cocaïne fatsoenlijk te verbergen. Eveneens is gebleken dat op de vliegbasis Valkenburg geen enkele controle plaatsvond. ,,Het was ontstellend om te zien hoe gemakkelijk het spul de Orion binnenkwam'', aldus een lid van het team, dat erop wijst dat ook op Valkenburg ,,iedere controle door de douane of de marine ontbreekt''.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie weersprak dit gisteravond. ,,Elk vliegtuig en elke boot van de marine die uit het buitenland komt, ook uit de Antillen, wordt door de douane gecontroleerd'', aldus de woordvoerder.

Vice-admiraal Van Duijvendijk van de marine zei gisteren echter op een persconferentie niet te kunnen uitsluiten dat vliegtuigen of schepen van de marine eerder zijn gebruikt voor de smokkel van drugs. Ook zei Van Duijvendijk dat de marine mogelijk scherper gaat controleren op wat er aan boord komt.

De Antilliaanse minister B. Martha (Justitie) beaamde gisteravond desgevraagd dat de marine door de douane op de Antillen niet of nauwelijks wordt gecontroleerd. ,,We werken vanuit een bepaald vertrouwen met de marine. Je gaat je eigen politie toch ook niet controleren? We gaan er blindelings vanuit dat we niet hoeven te vrezen dat er via de marine een drugsroute ontstaat op de Antillen. We gaan er vanuit dat bij de marine niets verkeerds gebeurt.'' In het onderzoek dat tot de aanhouding van de twee mariniers leidde, zijn deze week in totaal dertien mensen gearresteerd. De mariniers verleenden hand- en spandiensten aan enkele bekende Amsterdamse drugscriminelen, aldus bronnen rond het onderzoek, dat wordt geleid door de Amsterdamse officieren van justitie F. Teeven en M. Witteveen. De mariniers - de op Curaçao gestationeerde sergeant-majoor en een 24-jarige korporaal afkomstig uit Tiel - behoren niet tot de top van de criminele organisatie. Deze bestaat uit de zeven burgers die donderdag werden aangehouden. Volgens luitenant-kolonel J. Meijvogel van de Koninklijke Marechaussee heeft de organisatie 305 kilo cocaïne naar Nederland gesmokkeld. Op Curaçao werd in de woning van de sergeant-majoor nog eens 50 kilo cocaïne in beslag genomen. Behalve de twee Nederlandse militairen en zeven burgers zijn donderdag vier leden van de zogenoemde Antilliaanse militie (met Antilliaanse dienstplichtigen) aangehouden. Zij vormen volgens bronnen rond het onderzoek een aparte criminele organisatie. Alle aanhoudingen hadden plaats in Nederland. Op elf plaatsen zijn huiszoekingen verricht, evenals op vijf locaties op Curaçao.

De twee mariniers wordt ook de uitvoer van 340 kilo hasj van Nederland naar Engeland ten laste gelegd. Zij gebruikten daarvoor een nagebootst marinebusje waarop militaire kentekenplaten waren bevestigd. Deze drugs werden door de mariniers vanuit België naar Engeland verscheept.

De marechaussee kreeg al in maart een tip dat de smokkel van de cocaïne ophanden was. Bij de smokkel met het Orion-vliegtuig, afgelopen woensdag, was sprake van gecontroleerde doorvoer met als doel het gehele criminele netwerk te kunnen oprollen. Daarbij is samengewerkt met de Antillen. Nederland werkt in het Caraïbisch gebied samen met de regeringen van Aruba en de Antillen om drugssmokkel tegen te gaan. De twee gearresteerde onderofficieren waren volgens de marine niet betrokken bij de bestrijding van de drugshandel.

NRC Webpagina's
11 JULI 1998



( a d v e r t e n t i e )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)