U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Topman van groenteveiling opgestapt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JULI. De topman van de grootste Nederlandse groente- en fruitveiling, The Greenery, heeft gistermiddag zijn functie neergelegd. Bestuursvoorzitter W. van der Mee heeft niet meer het vertrouwen van de tuinders.

In een verklaring schrijft Van der Mee dat hij daarom de leiding in handen geeft van een nieuw management. Dat moet de veranderingen bij de veiling- en verkooporganisatie doorvoeren.

Van der Mee is het derde bestuurslid dat in korte tijd opstapt. In mei vertrok bestuurslid G. Van Oosten, begin deze week vertrok ook marketing-manager B. Pauli.

The Greenery, die in 1996 ontstond uit een fusie van negen van de twintig Nederlandse tuinbouwveilingen, verkeert in een diepe crisis. Van de aangesloten telers, verenigd in de coöperatie Voedingstuinbouw Nederland (VTN), hebben er sinds begin dit jaar 758 hun lidmaatschap opgezegd. Ze konden elders een hogere prijs krijgen voor hun producten.

VTN, de enige aandeelhouder van The Greenery, maakte eerder deze week in een brief aan haar leden en de raad van bestuur bekend wat er allemaal moet veranderen bij The Greenery. De coöperatie eiste een heldere organisatiestructuur en meer inspraak. De raad van bestuur liet toen in een reactie weten dat de wensen van VTN een belangrijke rol zullen spelen bij de koerswijziging, die al gedeeltelijk in gang zou zijn gezet. Er is volgens het bestuur een begin gemaakt met kostenbesparingen door activiteiten te concentreren en dure interim-managers en organisatiebureaus buiten de deur te houden.

Volgens woordvoerder Roos van The Greenery heeft Van der Mee zijn besluit gistermiddag in een ,,emotionele toespraak'' aan het personeel bekendgemaakt en is hij daarna direct vertrokken. Over de opvolging van Van der Mee, die The Greenery sinds het begin heeft geleid, is nog niets bekend.

Volgens CAO-onderhandelaar M. Hesper van FNV-bondgenoten was het vertrek van Van der Mee te verwachten. ,,In tegenstelling tot de beloften zijn tuinders niet meer gaan verdienen. Die zijn dus weggelopen. Bovendien heeft The Greenery zich arrogant opgesteld bij de uitvoering van plannen die er op papier goed uitzagen.''

Voorzitter F. Hoogervorst van de vakgroep Glastuinbouw van LTO-Nederland betreurt het ,,onvermijdelijke'' vertrek van Van der Mee. De weggelopen tuinders zijn volgens hem te ongeduldig geweest. ,,Volgens de plannen zou de aanpak van The Greenery na zo'n drie jaar resultaat hebben. We zitten nu pas in het tweede jaar.''

NRC Webpagina's
11 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)