U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Metro verkoopt Vobis aan bedrijf VS


KEULEN, 8 JULI. Het Duitse detailhandelsconcern Metro verkoopt zijn computerdochter Vobis voor 587 miljoen mark (657 miljoen gulden) aan het Amerikaanse computerbedrijf CHS Electronics. CHS neemt ook de schuldverplichtingen van Vobis van zo'n 687 miljoen mark over. Vobis, dat in Nederland 48 winkels heeft en 500 werknemers, zag de omzet vorig jaar fors groeien van 3,3 miljard tot 4,5 miljard mark. Maar door de scherpe concurrentie op de markt voor personal computers zakte de winst van 46 miljoen tot 37,5 miljoen mark.

Vobis heeft in totaal 4.300 werknemers. Het bedrijf is de op vier na grootste pc-fabrikant in Europa, met een marktaandeel van 5,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

De computerfabrikanten in Europa hebben steeds meer moeite op te boksen tegen de Amerikaanse concurrentie. Eerder dit jaar moest het Nederlandse Tulip uitstel van betaling aanvragen. Vobis heeft nog onderhandeld over overneming van de fabriek van het bedrijf. Tulip is inmiddels in handen van het eveneens Amerikaanse bedrijf Ingram Micro en Begemann.

CHS Electronics neemt ook Metro's kleinere computerbedrijven Maxdata en Peacock over voor een onbekend bedrag. De transacties, ook de aankoop van Vobis, behoeven nog de goedkeuring van de Duitse mededingingsautoriteiten. (ANP, DPA)

NRC Webpagina's
8 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)