U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Elektronisch betalen flink toegenomen

Veel minder eurocheques

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 8 JULI. Interpay Nederland, het bedrijf dat namens de Nederlandse banken het betalingsverkeer afwikkelt, heeft vorig jaar 1,8 miljard girale transacties verwerkt, bijna 7 miljoen per werkdag. Dat is ruim 12 procent meer dan een jaar eerder.

Interpay schrijft de toename in zijn zojuist verschenen verslag over 1997 vooral toe aan een sterke stijging van het aantal transacties met machtiging (incasso) en het snel groeiende aantal pin-betalingen. Voor het lopende jaar verwacht de onderneming 1,85 miljard transacties te verwerken, een toename met 4 procent.

De opmars van elektronisch betalen gaat vooral ten koste van 'papieren betaalproducten' als eurocheques. Hiervan werden er vorig jaar 24 miljoen verwerkt, een daling met 23 procent. Ook ziet Interpay het verwerkte aantal papieren incassomachtigingen en girobetaalkaarten dalen.

Het elektronisch betalingsverkeer in Nederland blijft aan populariteit winnen, constateert Interpay. Vorig jaar werden 485,5 miljoen pin-transacties verwerkt, 30 procent meer dan een jaar eerder. Op de drukste dag van het verslagjaar, 23 december, werden ruim 2,9 miljoen transacties verwerkt. Dat komt neer op een gemiddelde van ruim vierduizend transacties per minuut.

Ook het gebruik van geldautomaten blijft stijgen. Interpay verwerkt alle geldopnames uit automaten die de consument verricht bij een andere bank dan zijn eigen. Dit gastgebruik liep op tot ruim 78 miljoen transacties, een toename met ruim 12 procent.

De chipkaart, de 'portemonnee' die geladen kan worden met 'contant' elektronisch geld, wil nog niet doorbreken. De banken blijven niettemin optimistisch over de kansen ervan.

Het aantal punten waar met de Chipknip (de chipkaart van de banken die concurreert met de Chipper van de Postbank) kan worden betaald, steeg vorig jaar van 48.000 naar 105.000. Het uitgezette aantal Chipknips steeg naar 8,2 miljoen. Interpay denkt dat de knip, die nog erg weinig wordt gebruikt, na de aanloopfase sneller zal zijn ingeburgerd dan het pinnen. Het betalen via Internet heeft in Nederland een voorzichtige start gemaakt. In maart 1997 is de proef I-Pay begonnen die het mogelijk maakt goederen via de personal computer te betalen. Volgens Interpay maken inmiddels 15.000 mensen gebruik van deze mogelijkheid en zijn er in totaal 130 aanbieders die betaling via I-Pay accepteren.

NRC Webpagina's
8 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)