U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EU verzet zich tegen dominantie VS Internet


BRUSSEL, 8 JULI. Europese ondernemingen in de Internet-sector hebben gisteren in Brussel besloten hun krachten te bundelen bij hun pogingen om het thans door de Verenigde Staten gedomineerde adresseringssysteem van het wereldwijde computernetwerk te hervormen.

De 120 vertegenwoordigers van Europese telecom-bedrijven, Internet-providers, computerfabrikanten en overheden eisen zeggenschap bij het toewijzen van nieuwe zogeheten top level domain names - het deel van een Internet-adres dat eindigen op '.com', '.org' en '.net'. Aan nieuwe adressen is behoefte nu steeds meer bedrijven zich op het Internet begeven en voor hun omzet van het Internet afhankelijk worden. De VS willen de verdeling van de adressering exclusief overlaten aan een particulier bedrijf, dat aanvragers zou willen laten dingen naar het meest gunstige adres. Het initiatief van de Europeanen is vooral een antwoord op een initiatief van het Amerikaanse ministerie van handel. Die deed vorige maand voorstellen voor hervorming van het systeem van domeinnamen die in de ogen van de Europese Commissie de visie van de Verenigde Staten te veel centraal stelden.

De Europeanen moeten haast maken met hun initiatieven omdat het Amerikaanse ministerie van handel voor de oprichting van een organisatie die de nieuwedomeinnamen moet gaan toewijzen een uiterste datum heeft gesteld op 30 september. Namen voor Websites worden nu nog uitgegeven door de Amerikaanse organisatie Network Solutions. Domeinnamen die Network Solutions uitgeeft gelden wereldwijd. Dit in tegenstelling tot nationale namen (zoals bijvoorbeeld www.Philips.nl voor de Philipsorganisatie in Nederland). De EU vreest dat de verstrekking van de domeinnamen een Amerikaanse aangelegenheid zal blijven als de verstrekking daarvan wordt ondergebracht bij Amerikaanse organisaties. (Reuters)

NRC Webpagina's
8 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)