U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Noodvoorraad voor 2000

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE
DEN HAAG, 8 JULI. Oudejaarsavond 1999 belooft extra gezellig te worden. Kaarsen en hout voor de open haard in overvloed, tenminste als het aan het Verbond van Verzekeraars ligt. De verzekeraars beginnen binnenkort een voorlichtingscampagne om schade door het millenniumprobleem zo gering mogelijk te houden.

Gisteren maakt het Verbond bekend dat bedrijven in veel gevallen de schade door het computerprobleem niet of slechts voor een deel vergoed krijgen. De risico's voor particuliere polishouders zijn wel volledig gedekt. Ook hun schade kan volgens bestuurder C. de Swart van het Verbond flink oplopen. ,,Als het op 1 januari 2000 tien graden vriest en de verwarming doet het dagenlang niet, dan barsten overal de leidingen. Zo kan de schade bij huishoudens in de vele honderden miljoenen lopen.''

Swart, tevens bestuursvoorzitter van verzekeraar Stad Rotterdam, lichtte het advies van het Verbond toe waarin de verzekeraars hun angst voor de eeuwwisseling uitspreken. Om mogelijke catastrofes, zoals dagenlange stroomuitval, op te vangen vormen de verzekeraars een noodfonds van 1 miljard gulden. Als de schade in Nederland hoger uitvalt, vissen bedrijven achter het net, ook al denken ze tegen de risico's verzekerd te zijn. Bedrijven die zich onvoldoende hebben voorbereid op het millenniumprobleem hoeven helemaal niet op een uitkering te rekenen. Ook particulieren zijn verplicht zich zo goed mogelijk tegen de gevolgen te wapenen. Vandaar de kaarsen en het hout.

,,Wij willen graag de bedrijfstak overeind houden en toch onze verantwoordelijkheid nemen'', lichtte bestuurder A. Blom van het Verbond gisteren de aangekondigde beperkingen toe. ,,De schade kan gigantisch zijn, maar ze is momenteel volstrekt onvoorspelbaar. Daarom richten we een noodfonds op. In veel landen om ons heen hebben verzekeraars al aangekondigd schade als gevolg van het millenniumprobleem helemaal niet te vergoeden.'' Bij nieuw af te sluiten polissen wordt het millenniumrisico wel volledig uitgesloten.

Blom wees er gisteren op dat het karakter van de millenniumproblematiek zich drastisch wijzigt. ,,Het is van een makkelijk oplosbaar technisch probleem nu een maatschappelijk probleem geworden.''

NRC Webpagina's
8 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)