U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
KLM


Staat brengt belang in KLM terug

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JULI. De Nederlandse staat gaat zijn belang in de KLM terugbrengen. De overheid doet al haar 8,47 miljoen gewone aandelen in de luchtvaartmaatschappij van de hand. Beide partijen schatten de opbrengst van de transactie op een bedrag tussen de 650 en 800 miljoen gulden.

De KLM koopt ook alle participatiebewijzen van het Pensioenfonds voor het Vliegend Personeel in. De twee transacties kosten de luchtvaartmaatschappij tussen de 1 miljard en 1,2 miljard gulden. De KLM kan de transactie met gemak uit eigen middelen financieren. Afgelopen mei heeft de luchtvaartmaatschappij nog 1,5 miljard gulden verdiend aan de verkoop van een pakket aandelen van de Amerikaanse partner Northwest Airlines.

De Nederlandse overheid houdt na de transactie nog 11,75 miljoen zogeheten preferente aandelen A en 1300 prioriteitsaandelen over, die goed zijn voor een stemrecht van 14 procent. Verder houdt de staat, als dat uit oogpunt van internationale luchtvaartpolitiek noodzakelijk zou zijn, het recht om een meerderheid in KLM te verwerven via nieuwe preferente aandelen B.

De overheid heeft zich bij de overeenkomst laten adviseren door Credit Suisse First Boston en KLM door de zakenbanken Kempen & Co en MeesPierson.

Na de afronding van de operatie op 14 augustus is het aantal uitstaande gewone aandelen met 18 procent teruggebracht. KLM heeft berekend dat de winst per aandeel over het boekjaar 1997/1998 ongeveer 15 procent hoger uitkomt dan in de oude situatie.

De prijs voor de in te kopen stukken wordt aan de hand van de beurskoers vastgesteld tussen de 94,89 en 76,11 gulden. Valt de prijs buiten deze bandbreedte, dan mag de partij voor wie dat ongunstig is, afzien van de transactie.

De koers van KLM steeg gisteren na bekendmaking van het nieuws in eerste aanleg explosief, met zeven gulden. De slotkoers bedroeg gisteren 91,40 gulden, een winst van 5,90 gulden. Vanochtend kwam daar nog 1,60 bij.

Dat de koers niet nog meer is gestegen komt volgens analist Richard Brakenhoff van zakenbank Kempen & Co door het feit dat veel beleggers de transactie tussen KLM en de staat al hadden voorzien. Zij hebben volgens hem met het kopen van KLM-aandelen al eerder gereageerd, met name nadat uit de jaarcijfers bleek dat KLM een uitstekend gevulde 'oorlogskas' heeft. Bovendien speculeerden beleggers op het feit dat al eerder tussen de partijen overeengekomen is dat de overheid haar belang in KLM op termijn zou afbouwen.

Het aandeel KLM is de laatste twaalf maanden wat achtergebleven op de Amsterdamse effectenbeurs. Door de inname van het aandelenpakket van de staat stijgt de winst per aandeel van de KLM in eén keer met ongeveer 15 procent.

Van de zijde van de aandeelhouders hoeft de KLM derhalve op niet veel tegenstand te rekenen als zij op 4 augustus hun goedkeuring moeten uitspreken over de transactie en de statutenwijzigingen die voor uitvoering ervan nodig zijn. Een dag later, op 5 augustus, gaat het aandeel KLM-aandeel ex-dividend, waardoor de koers weer enkele guldens zal zakken. Analisten achten de kans dat de overeenkomst wegens een ongunstige beurskoers door een van de partijen alsnog zal worden afgeblazen 'nihil'.

Na de operatie is het hele gewone aandelenkapitaal van KLM vrij verhandelbaar. Naast de gewone stukken zijn er dan nog de prefs A en de prioriteitsaandelen van de staat.

Verder worden zogeheten prefs C in het leven geroepen met een totaal stemrecht van 11 procent. Deze ontstaan hoofdzakelijk door omwisseling van de gewone aandelen van de staat, die worden ondergebracht bij een nieuwe Stichting Luchtvaartbelangen Nederland. Certificaten van de C-stukken worden geplaatst bij de Rabobank tegen de nominale waarde van vijf gulden. Dat kost de bank 47 miljoen.

NRC Webpagina's
8 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)