U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad - Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Shell ziet af van bod op Russisch Rosneft

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JULI. De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell ziet af van een bod op het Russische staatsbedrijf Rosneft omdat de aanhoudend lage olieprijzen geen vooruitzicht bieden op voldoende winstgevendheid bij de exploitatie. Bovendien zou de slechte financiële situatie in Rusland Shell nopen het overgrote deel van de koop te bekostigen.

Met een overname van Rosneft had de Koninklijke/ Shell Groep in één keer toegang kunnen krijgen tot grote olie- en gasreserves in Rusland. Rosneft heeft bijna 7 miljard vaten aan winbare oliereserves, terwijl Shell 9 miljard vaten bezit. Bovendien heeft Rosneft een aantal grote olieprojecten op het vasteland en strategische belangen in nieuwe offshore-gebieden in de Kaspische Zee en rondom Sachalin-eiland in het uiterste oosten van de Russische Federatie. Vorig jaar had Shell speciaal met het oog op de privatisering van Rosneft een alliantie met de Russische bedrijven Gazprom en Lukoil gevormd. De drie ondernemingen zouden samen een bod uitbrengen op 75 procent plus één aandeel van Rosneft.

Op 26 mei mislukte de eerste privatiseringsronde omdat er geen enkel bod werd uitgebracht op de minimumprijs van 2,1 miljard dollar (ruim 4,2 miljard gulden) die de Russische regering voor het meerderheidbelang vroeg. Op 1 juni verlaagde Moskou de minimumprijs voor de tweede ronde tot 1,644 miljard dollar (bijna 3,29 miljard gulden). Die bijstelling werd door Shell ,,verwelkomd'', onder de aantekening dat nader onderzoek moest uitwijzen of de voorwaarden een bod zouden rechtvaardigen. Maar op 3 juni lieten Gazprom en Lukoil weten in financiële nood te zitten en geen geld voor de aankoop van Rosneft vrij te kunnen maken.

In het persbericht waarmee Shell gisteren bekendmaakte af te zien van een bod zegt directielid ir. drs. Jeroen van der Veer dat het concern zich houdt aan de verplichting om samen met zijn strategische partner Gazprom ,,additionele investeringen'' in Rusland te doen. Shell en Gazprom waren al voordat Rosneft te koop werd aangeboden een ,,strategische alliantie'' aangegaan. Het consortium met Lukoil voor de koop van Rosneft wordt nu ontbonden.

Van der Veer: ,,Terwijl wij vanzelfsprekend betreuren de partij te zijn die moest beslissen om geen bod (op Rosneft) uit te brengen, is het essentieel dat dergelijke investeringsbeslissingen zijn gegrond op de verwachting dat onze financiële doeleinden worden gehaald. Aangetoond is dat dit niet het geval is in het licht van de recente olieprijsontwikkelingen.'' De waardebepaling van Rosneft steunt volgens olie-analisten bij lage olieprijzen zwaarder op de productie van 265.000 vaten olie per dag dan op de reserves.

NRC Webpagina's
4 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)