U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Casema zet proef met telefoneren via tv-kabels stop

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 JULI. France Telecom-dochter Casema stopt met de ontwikkeling van een nieuwe technologie die telefoneren via de televisiekabel mogelijk had moeten maken. De opbouw van een telefoniebedrijf dat kan concurreren met KPN Telecom loopt daardoor forse vertraging op.

Casema deed sinds medio vorig jaar in Leidschendam een proef met het zogeheten Cable Dect-systeem. Gebruikers kregen in huis een kastje aan de muur in combinatie met een draagbare telefoon. De technologie had in de toekomst ook Internetten via de kabel mogelijk moeten maken. Volgens Casema heeft de technologie binnen en buiten Nederland echter onvoldoende draagvlak. ,,Wij hebben ons best gedaan om onze technologie tot een standaard te maken'', zegt innovatie-expert J. Pennings van aanbieder Ericsson van Cable Dect. ,,Dat is niet gelukt en zonder standaard begin je niet zoveel.'' De ontwikkeling van telefonie (en Internet) via de kabel wordt gefrustreerd doordat fabrikanten kiezen voor verschillende technologieën. Een gemeenschappelijke standaard is belangrijk, omdat de kastjes die voor telefonie op de televisiekabel moeten worden aangesloten duur zijn en alleen op grote schaal tegen betaalbare prijzen geproduceerd kunnen worden. Bovendien kunnen telefoonabonnees die gebruik maken van verschillende technologieën niet of nauwelijks met elkaar bellen. ,,Als ik in Nederland verhuis van A naar B, is het zeker dat ik [de dure apparatuur] niet meer kan gebruiken'', zegt Pennings. De belangrijkste aanbieder van kabeltelefonie in Nederland is het Amsterdamse A2000 dat binnenkort hoopt zijn tienduizendste abonnee aan te sluiten. A2000 gebruikt een Amerikaanse technologie.

Voor kabeltelefoons bestaat geen standaard. Casema zal zich waarschijnlijk aansluiten bij een Europese standaard voor kabeltelefonie van de Europese branche-organisatie van kabelexploitanten, maar die is er waarschijnlijk pas eind 1999. De ontwikkeling ervan verloopt moeizaam. ,,Belangrijkste reden daarvoor is dat kabelnetwerken in Europa sterk van elkaar verschillen'', zegt J. Wehrmeijer, medewerker techniek en innovatie van de Nederlandse brancheorganisatie Vecai van kabelexploitanten. Landen in Europa die nog nauwelijks tv-kabels in de grond hebben liggen of waar grote afstanden moeten worden overbrugd hebben voorkeur voor andere technologieën dan Nederland. Een cruciaal probleem bij de ontwikkeling van kabeltelefonie is dat een telefoonnet een noodfunctie moet kunnen vervullen en dus moet blijven functioneren als de stroom uitvalt.

Kabeltelefonie moet worden gecombineerd met andere diensten (zoals Internet) om de investeringen daarin aantrekkelijk te maken. Amerikaanse fabrikanten van kabelmodems (die Internetten via de kabel mogelijk maken) hebben eind vorig jaar overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke technologie voor Internet via de kabel.

NRC Webpagina's
2 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)