U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
   
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verkiezingssite
De Verkiezingssite met nieuws over de formatie.
Gelredome

H O O F D A R T I K E L :
Politieschnabbel


GROTE EVENEMENTEN vormen vaak een aanslag op de toch al schaarse politiecapaciteit. Burgemeester Scholten van Arnhem denkt nu toch het ei van Columbus te hebben gevonden. Hij laat de organisatoren van een groot voetbaltoernooi in het nieuwe Gelredome betalen voor de inzet van tientallen agenten die eigenlijk vrij zijn.

De gemeente Arnhem fungeert als tussenpersoon. De politie-inzet bij voetbalwedstrijden is al jarenlang een zorg. Het streven was vorig jaar de inzet met tien procent te verminderen; het werd 16 procent meer. De mobiele eenheid moest 25 procent vaker uitrukken. De KNVB investeert wel in veiligheid, maar laten we wel zijn: elke gulden die daar wordt uitgegeven geldt voor het betaald voetbal als een gulden minder om te verdelen.

Zo vreemd is de gedachte niet om dan maar voor politiediensten te laten betalen. Met deze gedachte is de laatste jaren dan ook herhaaldelijk gespeeld onder de noemer Profijt en Politie. Het laatste kabinet-Lubbers kwam zelfs met een uitgewerkt voorstel op basis van ,,flexibele tarifiëring'', zij het nooit meer dan de helft van de gemaakte kosten. Het gaat immers altijd om ,,eigenlijke politiezorg'' (oneigenlijke taken zou de politie beter kunnen afstoten).

MET DIT PLAN nam het vorige kabinet afstand van het doemdenken dat doorberekening van politiekosten automatisch leidt tot politiezorg alleen voor de kapitaalkrachtigen. Er valt wel degelijk een grens te trekken tussen een voetbalwedstrijd of popconcert en extra surveillance in een villabuurt. Het beginsel van gelijke politiezorg voor iedereen sluit op zichzelf een geïndividualiseerde contraprestatie niet uit. Toch werd het plan Profijt en Politie met enige reden gekritiseerd wegens het 'arbitraire' karakter van de tariefstelling.

Het kabinet-Kok heeft dit plan in elk geval laten vallen. Politie-inzet is een kerntaak van de overheid. Natuurlijk kunnen daar ook particuliere belangen mee zijn gediend. Als die gaan overheersen is het niet zaak een rekening te sturen, maar om te bezien of er nog wel primair een taak voor de politie ligt. Op zijn minst zo belangrijk was de overweging dat het zeer de vraag is of invoering van een kostenbijdrage wel leidt tot de gewenste vermindering van de vraag naar politiediensten en grotere efficiency.

ER KOMT EERDER een andere weg in aanmerking, het al bestaande vergunningensysteem voor evenementen. Daarbij kunnen voorwaarden worden gesteld aan de beveiliging, bijvoorbeeld door de inzet van particulier personeel. Het grote voordeel van deze aanpak is dat hij uitgaat van de primaire verantwoordelijkheid van particulieren voor het ordelijk verloop van evenementen en de rol van de politie zuiver houdt.

Aan moonlighting door politiemensen in hun vrije tijd, zelfs met de zegen van de burgemeester, bestaat weinig behoefte. Er wordt de laatste tijd juist gewerkt aan inperking van nevenactiviteiten. In elk geval geeft het Arnhemse initiatief hoop dat wat meer flexibiliteit bij de politie-inzet haalbaar is. Dat belooft nog wat voor het blauw op straat.

NRC Webpagina's
1 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)