U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

MICROSOFT

'Geen invloed op grotere zaak justitie'


Microsoft is toen na moeizame onderhandelingen en de dreiging van een rechtszaak wegens misbruik van zijn monopolie akkoord gegaan met beperkte productintegratie. Volgens justitie heeft Microsoft dat akkoord geschonden door Explorer en Windows te integreren, volgens Microsoft heeft het bedrijf in het kader van gewone producvernieuwing het recht om andere producten in Windows 95 te integreren.

In mei begon een veel grotere zaak van justitie en 22 staten tegen Microsoft die het bedrijf anti-concurrerende praktijken verwijt, misbruik van zijn monopolie en illegale productkoppeling. Die zaak hebben beide partijen nu in voorbereiding en de eerste zitting heeft plaats in september.

Justitie had gisteren geen reactie op de uitspraak van de beroepsrechtbank. Richard Blumenthal, procureur-generaal in de staat Connecticut, zei dat er geen invloed was op de grote zaak. Hij beschouwde de uitspraak ,,als een hobbel in het wegdek.'' Ook zei hij dat de integratiekwestie maar een klein onderdeel was van de grote rechtszaak. Rechter Jackson had ook een 'speciale meester' in de zaak benoemd die hem van advies moest dienen. Microsoft protesteerde hiertegen en stelde dat de man in kwestie, Laurence Lessig van Harvard University, vooringenomen was. De rechtbank van hoger beroep deed geen uitspraak over de vooringenomenheid maar vond de aanstelling overbodig.

De rechtbank, die zijn uitspraak in scherpe bewoordingen had gesteld, zei ook dat een uitspraak in de grotere anti-trustzaak tegen Microsoft zou kunnen prevaleren over de uitspraak van gisteren. Zij hield er rekening mee dat justitie de gehele aanklacht van oktober vorig jaar wegens contractbreuk zou kunnen laten vallen.

Microsoft verklaarde zeer verheugd te zijn over de uitspraak van gisteren. Het stelde dat ,,de consument heeft gewonnen.'' Microsoft zegt met zijn integratie niets anders te doen dan tegemoetkomen aan de wensen van zijn consumenten. ,,Wij zijn blij dat de rechtbank in hoger beroep ons hierin steunt'', aldus bestuurder Bob Herbold. Beleggers waren ook blij. Het aandeel Microsoft steeg met 4,2 procent tot een recordhoogte van 100,75 dollar.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)