U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Microsoft boekt succes in procedure

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 24 JUNI. Een Amerikaanse rechtbank heeft in hoger beroep het softwarebedrijf Microsoft in het gelijk gesteld ten aanzien van integratie van programma's. Het bedrijf mag de Internet Explorer integreren in Windows 95.

Daarmee heeft Microsoft een belangrijke overwinning geboekt in een beperkte rechtszaak wegens contractbreuk, die in oktober vorig jaar begon. De beroepsrechtbank, bestaande uit drie personen, geeft Microsoft met 2 tegen 1 het recht Internetsoftware te integreren in Windows. Hoewel de uitspraak niet direct van invloed is op de bredere anti-trustzaak die het departement van Justitie vorige maand tegen Microsoft heeft aangespannen, is er nu wel een precedent geschapen. Justitie heeft ook in de anti-trustzaak hetzelfde bezwaar opgeworpen.

De beroepsrechtbank vond dat de rechter in de zaak, die aangespannen werd in oktober vorig jaar, buiten zijn boekje is gegaan. Thomas Penfield Jackson, dezelfde rechter die nu ook de bredere zaak behandelt, heeft procedurele en inhoudelijke fouten gemaakt toen hij in december oordeelde dat Microsoft afnemers niet kon verplichten om ook de Internetbrowser te nemen als ze Windows 95 op pc's zetten. Het bedrijf moest die praktijk tijdelijk stopzetten.

Microsoft zei in zijn verdediging dat dat in feite niet aan de orde was. De hoger-beroeprechters hebben Microsoft daarin gelijk gegeven. Wat wel aan de orde was in de nog steeds lopende zaak is dat Microsoft zijn akkoord met justitie uit 1995 zou hebben geschonden.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)