U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oppositie: informatie gaat te geheimzinnig
DEN HAAG, 16 JUNI. De oppositie in de Tweede Kamer heeft kritiek op zowel de samenstelling als het werk van het driekoppig informatieteam (Kok, Borst en Zalm). Sommige oppositiepartijen, zoals GroenLinks, vinden dat het parlement meer invloed moet krijgen op de benoeming van informateurs dan tijdens deze kabinetsformatie het geval is geweest. Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks stelt: ,,In feite is er met de aanstelling van twee partijleiders, Kok en Borst, en een prominent VVD-politicus, Zalm, een derde onderhandelingscircuit bijgekomen, naast de fractiewerkgroepen en de drie onderhandelaars. Dit vertraagt de kabinetsinformatie, en bevordert de openheid ook niet erg.''

Internationale roep om herstel Japanse yen
TOKIO, 16 JUNI. Japan komt onder toenemende internationale druk om zijn economie en munt te behoeden voor een vrije val. China, de EU en Hongkong hebben de regering-Hashimoto daartoe opgeroepen. Dit blijkt uit uitlatingen die gisteren en vanmorgen in Europa en Azië zijn gedaan. Eind vorige week bleek dat de Japanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3 procent is gekrompen, en nu officieel in een recessie verkeert. De resulterende verzwakking van de Japanse yen tot het laagste peil sinds 1990 heeft de afgelopen weken gezorgd voor dalende aandelenkoersen en valuta's in Azië, en financiële onrust in andere opkomende markten zoals Rusland.

Wilde staking bij Spoorwegen in Amsterdam
ROTTERDAM, 16 JUNI. In Amsterdam is vanmorgen een wilde staking uitgebroken onder personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf tien voor twaalf is nauwelijks treinverkeer met Amsterdam meer mogelijk, aldus de verkeersleiding. Intercity's uit het zuiden rijden niet verder dan Utrecht, uit het oosten niet verder dan Amersfoort. Naar verwachting is de treinenloop niet voor tweeën hersteld. Onvrede over de afspraken die bonden en NS hebben gemaakt over de zomerverloven spelen een belangrijke rol voor de stakers, aldus een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Gevangenen in Nigeria vrij
LAGOS, 16 JUNI. De nieuwe militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, heeft de invrijheidstelling gelast van negen politieke gevangenen, onder wie een van zijn voorgangers, generaal b.d. Olusegun Obasanjo, en twee vakbondsleiders. Oppositieleiders reppen van een ,,duidelijk signaal'' dat Abubakars bewind een andere koers zal volgen dan dat van zijn vorige week overleden voorganger, generaal Sani Abacha.

Extra top over Commissie EU
CARDIFF, 16 JUNI. De leiders van de Europese Unie gaan op een speciale top in oktober de machtspositie van de Europese Commissie ter discussie stellen. Op een informele bijeenkomst in Wenen zal gepraat worden over de grenzen van de bevoegdheden van 'Brussel' en van de EU-lidstaten.

Woordenboek (40 banden) klaar
LEIDEN, 16 JUNI. Het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal, is klaar. Het beschrijft in veertig dikke banden tussen de 350.000 en 400.000 woorden. Het is al 'de moeder aller woordenboeken' genoemd.

Balladur opent deur naar Front National
PARIJS, 16 JUNI. De voormalige Franse premier Edouard Balladur heeft voor opschudding gezorgd door de deur naar het extreem-rechtse Front National te openen. De neogaullist noemt het thema van de 'nationale voorkeur' bespreekbaar en stelt voor een brede commissie samen te stellen die onderzoek doet naar de mogelijkheid bepaalde sociale uitkeringen voor te behouden aan Fransen.

Vergoeding na stroomstoring
ROTTERDAM, 16 JUNI. Consumenten krijgen in het vervolg zaakschade als gevolg van een storing in de levering van elektriciteit, gas, warmte of drinkwater volledig vergoed als de schade meer dan 125 gulden bedraagt, tot een maximum van 3.000 gulden.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Oracle - Firesite

Heineken Trophy

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)