U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De Nederlandsche Bank
Euro Forum Nederland

Tijdelijke opslag euro's in Lelystad

Door onze redacteur ROEL JANSSEN
DEN HAAG, 10 JUNI. Op een bedrijfsterrein bij Lelystad zal binnenkort een reusachtig pakhuis worden gebouwd voor de tijdelijke opslag van de Nederlandse euromunten. In deze kluis zullen de munten worden opgeslagen totdat de euro op 1 januari 2002 in circulatie komt als wettig betaalmiddel.

De Nederlandsche Bank heeft een terrein laten aankopen en een aanvraag ingediend voor een bouwvergunning voor dit 'distributiecentrum voor euro's', bevestigt een woordvoerder van de gemeente Lelystad desgevraagd.

De bouw van het distributiecentrum, de 'Dagobert Duck-kluis' zoals het gebouw door betrokkenen wordt genoemd, zal in juli beginnen. Het zwaar beveiligde gebouw moet voor het einde van het jaar klaar zijn, omdat de Nederlandse Munt dan zal beginnen met de productie van euromunten.

De onderhandelingen over de grondverkoop zijn afgerond, aldus de gemeentelijke woordvoerder. Het gaat om een perceel van 2,3 hectare op het bedrijfsterrein Larserpoort buiten Lelystad, naast de snelweg A6. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt. De woordvoerder noemt het project een ,,miljoeneninvestering'' en zegt dat het distributiecentrum, met een oppervlakte van 15.000 m , aan 200 mensen werk zal bieden. Het gebouw wordt eigendom van een projectontwikkelaar die het verhuurt aan de opdrachtgever, De Nederlandsche Bank.

Tussen 1999 en 2002 moet de Munt minimaal 2,8 miljard euromunten slaan om Nederland op 1 januari 2002 van nieuw kleingeld te kunnen voorzien. Deze voorraad is zo groot als een voetbalveld waarop de munten een meter hoog zijn opgestapeld. Het totale gewicht bedraagt 13.000 ton.

Voor de opslag van de euromunten werd aanvankelijk gedacht aan leegstaande kazernes. Uiteindelijk is besloten voor een nieuw gebouw waarbij logistiek en beveiliging de doorslag gaven bij de locatiekeuze. Lelystad is goed bereikbaar vanaf de Munt in Utrecht voor de aanvoer van euro's en ligt centraal voor de distributie van de munten door Nederland. Het project komt overigens traag op gang en betrokkenen vrezen dat het gebouw niet tijdig zal worden opgeleverd.

In de kluis zullen ook buffervoorraden worden opgeslagen van de grondstoffen die nodig zijn bij de muntproductie. En vanaf 2002 zullen er ook de ingenomen guldens, dubbeltjes, stuivers, kwartjes, rijksdaalders en vijf-guldenstukken in afwachting van hun omsmelting worden bewaard. De eurobankbiljetten die minder volume innemen en minder wegen, zullen worden opgeslagen in de kluizen van De Nederlandsche Bank.

Het bedrijfsterrein biedt ruimte voor de beveiligde transporten zonder overlast voor de bewoners. Er zijn geen aanpassingen in het bestemmingsplan noodzakelijk.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Oracle - Firesite

( a d v e r t e n t i e s)
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)