U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Frankrijk centrum van de wereld'

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
PARIJS, 10 JUNI. ,,Frankrijk het centrum van de wereld.'' Het is de kop over de hele voorpagina van het grootste populaire dagblad van de hoofdstad, Le Parisien. Frankrijks zelfbewustheid bereikt vandaag een voorlopig hoogtepunt nu het WK voetbal echt gaat beginnen.

Gelukkig lijkt de Air France-staking voorbij, maar dat wisten de Franse kranten vanmorgen nog niet. Dus het was weer volop tijd voor die vertrouwde mengeling van grootheidsverleiding en collectie zelfkastijding, waar Fransen graag en goed over kunnen spreken. ,,Wat een feest'', verzucht Jean d'Ormesson, de gelauwerde schrijver en lid van de Académie Française vanmorgen in het commentaar dat van boven tot onder op de voorpagina van Le Figaro prijkt. Dit lijfblad van verontrust en door een wrede speling van de geschiedenis in de oppositie geraakt rechts Frankrijk grijpt de staking, die Frankrijk belachelijk maakt in de wereld, aan om bijna wanhopig te pleiten voor privatisering van Air France.

Andere kranten gunnen zich ongeremder pret nu het eindelijk de goals zijn die gaan tellen, in plaats van de zes verdiepingen hoge poppen die met vier kilometer over de boulevards van Parijs schuifelden. Geen woord van kritiek overigens op de 50 miljoen francs die aan dat lege feest werden besteed. Libération, centrum links, heeft het er gewoon niet over, en wijdt tien pagina's aan een pleidooi voor het voetbal, onder de kop 'La France mondialisé', een woordspeling: Mondial '98 is de naam van dit WK maar 'mondialiseren' is de afschrikwekkende code voor alles wat van buiten op het land afkomt. Dus ook een beetje een kuur met frisse wind van buiten. Zoals Europa eng en nuttig is, zien sommigen deze invasie uit de voetballende wereld als een kans om de ogen eens uit te kijken. In de zelfde krant prikt een kenner van de internationale betrekkingen het nuttig verbroederend effect van het WK overigens weer door: alleen Brazilië en Argentinië vormen een tegenwicht tegen de Europese overmacht. Voor rechtse Franse politici is de komende periode een geschenk uit de voetbalhemel. Zij kunnen hun ruzies opschorten tot na de zomervakantie, die dankzij deze spannende competitie drie maanden zal duren.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)